Strawberry Earth Academy: 19 pros uit mode en design bundelen duurzame krachten

Van start met heel wat klinkende namen!

Hoppa…, de 1e verzameling merken, labels, ondernemers die gaan participeren in de kersverse Strawberry Earth Academy is bekend!

Tussen deze pioniers zitten voor ons goede bekenden! Zo zien we onder de deelnemers Kings of Indigo, Elsien Gringhuis, People Tree (UK), Studio JUX, Waarmakers, OAT Shoes en Eric Klarenbeek. Actrice Thekla Reuten is ambassadeur van de Strawberry Earth Academy. Het doel van deze eerste Nederlandse ‘groene academie’ voor professionals uit de mode- en designindustrie is om tot een toekomst te komen waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving.
En daarmee deze eerste lichting ontwerpers en ondernemers, en komende, net zo bekend te maken bij het grote publiek als bijvoorbeeld een H&M.

De kracht van pioniers
Strawberry Earth gelooft in de kracht van pioniers. Mette te Velde, oprichter en directeur Strawberry Earth: “Onze academie is een ‘lab’ voor mode- en designprofessionals die hun duurzame sporen al hebben verdiend. Stuk voor stuk vakmensen die kwaliteit verkiezen boven kwantiteit. Ondernemen met aandacht voor mens en onze leefomgeving zit in hun DNA. Samen met aan de Strawberry Earth Academy verbonden wetenschappers en commerciële partners kunnen we duurzame initiatieven opschalen en bereikbaar maken voor de consument.” Tijdens de jaarlijkse Strawberry Earth Fair op 10 en 11 oktober 2015 in Amsterdam wordt gepresenteerd welke ideeën van de Strawberry Earth Academy deelnemers een pilottraject ingaan.

strawberry earth

 

Deelnemers 2015
Strawberry Earth selecteerde negentien pioniers die bewijzen dat het mogelijk is om duurzaam en succesvol te ondernemen. Te Velde: “In elke ontwerpfase, of het nu gaat om een lamp, scooter of overhemd, zou het behoud van onze kostbare ecosystemen een rol moeten spelen. Er zijn talloze voorbeelden die illustreren dat dit haalbaar is zonder in te leveren op esthetiek, creativiteit of kwaliteit.” De negen mode-professionals die deelnemen aan de Strawberry Earth Academy 2015 zijn: Afriek, Elsien Gringhuis, Kings of Indigo, KISS and TELL, L’Herbe Rouge, NŌN BY KIM, OAT Shoes, People Tree en Studio JUX. De tien deelnemende design-professionals die de handen ineen slaan, zijn: Arco, Buro BELÉN, De Vorm, Eric Klarenbeek, Klaas Kuiken, Mae Engelgeer, Marjan van Aubel, Robbin Baas, Waarmakers en Weltevree.

Coaches, experts & partners
In samenwerking met de partners ontwikkelt Strawberry Earth een traject waarbinnen de deelnemers aan de Strawberry Earth Academy worden bijgestaan door de volgende coaches: Asceline Groot (ASN Bank), Bette Harms (IUCN), Christiaan Bolck (Wageningen UR), Femke van Bree (Ministerie van Economische Zaken), Irene de Jong (ASN Bank), Jan van Dam (Wageningen UR), José Teunissen (ArtEZ), Paul Vetter (Ministerie van Economische Zaken), Tessa Blokland (Design Academy Eindhoven) en Wijnand Broer (CREM).
Partners van de Strawberry Earth Academy zijn het Ministerie van Economische Zaken, Stichting DOEN, de ASN Bank en CREM, IUCN (International Union for the Conservation of Nature), Wageningen UR en het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie).

‘Vrienden’ van de Academy
Anne-Marie Rakhorst, duurzaam ondernemer en als ‘friend’ verbonden aan de Strawberry Earth Academy: “Duurzaam ondernemen kun je niet alleen. Samen kom je tot betere oplossingen dan in je eentje. Laten we de handen ineenslaan; innoveren, samenwerken en verduurzamen in de ketens. Om zo permanente veranderingen teweeg te brengen en deze voor de hele sector toegankelijk te maken. In mijn rol als ‘friend’ van de Academy wil ik mijn ervaring als ondernemer inzetten en helpen kennisdeling op alle niveaus in gang te zetten. Naast Rakhorst zijn ook Louise Vet (Directeur NIOO, Netherlands Institute of Ecology) en Anne Mieke Eggenkamp (voormalig Directeur ArtEZ, Topteam Creative Industry) als ‘friend’ verbonden aan de Strawberry Earth Academy.

Thekla Reuten ambassadeur
Internationaal bekroond actrice Thekla Reuten verbindt zich als ambassadeur aan de Strawberry Earth Academy. Reuten verbond zich in 2011 ook als ambassadeur aan het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth met als doel de filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Reuten: “Toen Strawberry Earth mij vroeg ambassadeur te worden van hun Strawberry Earth Academy, was dat voor mij een antwoord op vragen die ik zelf had: hoe kan ik als wereldburger, als consument en als filmmaker, zorgen dat mijn keuzes geen nadelige gevolgen hebben voor toekomstige generaties? Ik ben erg trots dat we, naast de filmindustrie, nu ook een duurzame transitie aanmoedigen in de mode- en designindustrie. Je kunt extra schitteren op een rode loper als je weet dat een mooie creatie ook op een mooie manier geproduceerd is.”

Over Strawberry Earth
De Strawberry Earth Academy is een initiatief van het in Amsterdam gevestigde duurzaamheidsplatform Strawberry Earth. Dit is de eerste Nederlandse ‘groene academie’ voor professionals uit de mode- en designindustrie. Mette te Velde en Ikenna Azuike richtten Strawberry Earth in 2009 op met het doel creatieven te inspireren een positieve impact te hebben op hun omgeving, zowel thuis als in hun werk. Dit gebeurt op de blog, tijdens evenementen en met online aanbiedingen van duurzame producten en diensten. Door de creatieve industrie te verbinden aan Strawberry Earth partners en Strawberry Earth fans, versnelt Strawberry Earth de transitie naar een eerlijke, sociale en schone wereld.

Strawberry Earth organiseerde succesvolle evenementen met duurzame thema’s waaronder: ‘Strawberries & Cream’ (2008), ‘Dutch Environmental Film Festival’ (2009), ‘Strawberry Earth Hotel Crash’ (2010), ‘Strawberry Earth Quiz Night’ (2010), ‘Strawberry Earth Wonderland’ (2010), ‘Strawberry Earth Film Festival’ (2011), ‘Sustainable Sessions’ tijdens het Nederlands Film Festival (2013 en 2014) en de Strawberry Earth Fair (2014).

(Foto helemaal bovenaan: Yuki Kho: Mette te Velde (oprichter en directeur Strawberry Earth) en Simone Weimans (NOS) nemen een selfie tijdens de officiële lancering)

www.strawberryearth.com

 

Lees ook
>  Ons FairFashion-magazine van vorig jaar (eind Februari staat de nieuwe online; hou onze FB-pagina gaten)
>  Idem maar dan over Design (uitgekomen Dec 2014)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *