Tijd voor circulaire horloges!

Coolrec en Circular Clockworks maken 's werelds eerste circulaire horloges

Circular Clockworks uit Delft werkt samen met Coolrec, dochteronderneming van Renewi, in de productie van ’s werelds eerste circulaire horlogelijn. Coolrec levert hiervoor het granulaat aan de horlogeproducent dat afkomstig is uit afgedankte elektronische en elektrische apparaten. Circular Clockworks garandeert de duurzaamheid van zijn producten en brengt per direct drie verschillende modellen op de markt.

De horloges van Circular Clockworks worden gemaakt uit secundaire grondstoffen. De zwarte modellen worden gemaakt van onder andere het ABS uit afgedankte TV’s, de witte edities uit het PS verworven uit koelkasten. Deze apparaten verzamelt en verwerkt Coolrec op haar verschillende locaties in meerdere landen. Hierna gaan de plastics naar Waalwijk alwaar het tot maalgoed wordt opgewerkt om uiteindelijk in Emmen op specificatie te worden gebracht. Op basis van dit granulaat realiseert een spuitgietbedrijf de kast van het horloge.

Leerresten

Het lederen bandje wordt geproduceerd uit de leerresten van de schoenindustrie en is beschikbaar in twee kleuren en een tweetal maten. Alleen het uurwerk komt nog nieuw uit Zwitserland. Met de aanschaf van een Circular Clockworks is een bedrag van 149 euro gemoeid en gaat gepaard met een aantal zogenaamde Circular Coins. Deze waardevouchers kan de koper inzetten om het apparaat in topconditie te houden. Alle reparaties en onderhoud worden met deze Coins betaald. Indien het horloge niet meer gebuikt wordt, belooft Circular Clockworks deze terug te kopen om de onderdelen en materialen opnieuw te kunnen hergebruiken.

Circular Clockworks

Ceriel Lucker, medeoprichter van Circular Clockworks: “Met Circular Clockworks willen we laten zien dat deze secundaire grondstoffen geen tijdverspilling zijn. Om dat te bereiken hebben we een horloge ontworpen waarbij we consumentenafval als hoofdingrediënt gebruiken. Wij zijn dan ook trots op de circulaire samenwerking met Coolrec. Zij realiseren de hoogwaardige gerecyclede plastics voor onze horlogeproductie, afkomstig uit afgedankt bruin- en witgoedapparaten zoals koelkasten en koffiezetapparaten. Met dit horloge laten we zien dat deze materialen voor de maatschappij niet te hoeven worden verstopt, maar gebruikt kunnen worden in hoogwaardige producten die mensen met trots willen dragen.”

Coolrec

Arjen Wittekoek, Directeur Coolrec: “Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken is Coolrec in staat deze specifieke plastics uit afgedankt bruin- en witgoed terug te winnen zodat deze weer als grondstof hergebruikt worden in de vervaardiging van nieuwe producten, zoals deze duurzame horloges. Ook met deze mooie samenwerking beschermen we de wereld tegen vervuiling, uitputting van eindige bronnen en stellen we onze partners in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Wij zijn dan ook trots op deze circulaire samenwerking.”

circularclockworks.com

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *