WODEN: sneakercollectie van visleer

Afvalproduct visvangst 10x sterker dan leer

De nieuwe milieuvriendelijke collectie Deense sneakersmerk WODEN is gemaakt van de huid van kabeljauw en zalm. Een klein gedeelte van de collectie is er nu ook voor heren.

In mei lanceerde WODEN de eerste collectie zalmleren sneakers voor dames. Deze is zo goed ontvangen dat vanaf 11 november de tweede collectie visleren schoenen in de winkels te vinden is.

“We hebben ontzettend veel positieve reacties ontvangen op onze zalmleren collectie. Het kreeg veel internationale bijval vanwege de duurzame productie en het innovatief gebruik van materialen,”aldus Carsten Holm, die samen met Peter Hildebrandt eigenaar is van WODEN.

WODEN Women - North Sea collection GABRIELLA Silver (kabeljauw) 199,95WODEN Women - North Sea collection YDUN II SUEDE Light Amber (zalm) 179,95

Vishuid is eigenlijk een afvalproduct. Slechts 1 procent van de huid van alle gevangen vissen, wordt daadwerkelijk gerecycled. De rest wordt weggegooid. Uitgebreid onderzoek en ontwikkeling van WODEN heeft aangetoond dat vishuid een perfect materiaal is om schoenen van te maken. Het is tien keer sterker dan leer en veel fijner, zodat sneakers een stuk lichter zijn dan schoenen van normaal leer.

“Hier in Scandinavië wordt veel kabeljauw en zalm gegeten. Het is dus niet meer dan logisch om hun huid te gebruiken. Zowel kabeljauw- als zalmhuid heeft een prachtige structuur,” aldus Sara Fibiger, designer bij WODEN. Visleer is erg sterk, het is ook zeer ademend met ongekend veel comfort omdat het zo dun en flexibel is. “Het materiaal is fascinerend om naar te kijken,dankzij de kleine schubben lijkt het bijna driedimensionaal,” aldus Carsten.

North Sea collection - Eco-friendly sneakers

WODEN Women

Elke schoen is uniek omdat elke vis uniek is en de huiden met de hand worden gekleurd. Het esthetische aspect van vishuid is van groot belang voor WODEN. De esthetiek van de nieuwe collectie past perfect bij de designkenmerken van WODEN: Scandinavische eenvoud en exclusiviteit.

“Al is het een milieuvriendelijke collectie, onze focus ligt vooral op het maken van een modeschoen met een goede afwerking. De collectie heeft een elegante en trendy seizoenslook,” aldus Sara. De kleuren variëren van natuurlijke tot meer modieuze tinten, zoals goud en lak. En voor de eerste keer presenteert WODEN een collectie visleren herenschoenen. Deze is kleiner dan de damescollectie en wordt alleen verkocht in exclusieve modezaken. “We geloven dat vooral jonge mannen klaar zijn voor een experimentele look. De populairste mannensneakers zijn uitgevoerd in kabeljauwleer,” vertelt Carsten.

WODEN Women - North Sea collection GABRIELLA Black (kabeljauw) 199,95WODEN Women - North Sea collection YDUN II METALLIC Gun Metal (kabeljauw) 189,95

Scandinavische materialen
WODEN vindt het als Scandinavisch bedrijf niet meer dan logisch om natuurlijke Scandinavische materialen te gebruiken uit hun eigen gemeenschap. Het looien gebeurt op een kleine leerlooierij in IJsland, een echt familiebedrijf. Het ligt aan de kust en heeft beperkt toegang tot elektriciteit, dus gebruiken zij water van de IJslandse heetwaterbronnen om het leer te koken en windenergie voor de rest van de productie.

“We combineren de kennis van de IJslandse leerlooiers met onze eigen modekennis en schoenenproductie en creëren daardoor unieke sneakers die nergens anders ter wereld gemaakt worden,” zegt Carsten. De schoenen zijn eerlijk geprijsd, wat ook kenmerkend is voor het Scandinavische DNA van WODEN. De prijs start vanaf € 179,95. Normaal gesproken kosten sneakers van WODEN rond € 99,95 per paar.

WODEN Women - North Sea collection GABRIELLA Silver (kabeljauw) 199,95_sfeerbeeld

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *