Laatst bijgewerkt op 1 mei 2018
Laatste update op 1 mei 2018
De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao.
Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Door de geschikte arme zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote Katholieke gezinnen, werd Zuidoost-Nederland het aspergegebied bij uitstek. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Nederlandse asperges worden met veel passie geproduceerd zodat je kunt blijven genieten van dit heerlijke seizoensproduct!
Vegetarische inspiratie
Het apsergeseizoen is bijna voorbij, kun jij nog ergens asperges scoren? Dan hebben we hier wat (vegetarische) inspiratie voor je!
Hoofdgerecht | 20 minuten | 6 personen
De ingrediënten
- 50 gr. groene mini-asperges
- 350 gr. Quornstukjes naturel
- 250 gr. verse fetuccini (bijv. spinazie)
- Parmezaanse kaas
- 100 gr. worteltjes
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 2 el oregano
- 125 ml crème fraîche
Bereiden
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de asperges in stukjes van 3 cm.
- Snijd de worteltjes, de courgette en de paprika’s in stukjes.
- Verhit wat olie in een wok en roerbak hierin alle groenten en stukjes Quorn.
- Voeg 1 el oregano en de crème fraîche toe en roerbak het geheel 5 minuten.
- Schep de fettucini op de borden, schep het Quornmengsel erover.
- Strooi de Parmezaanse kaas over de saus.
- Garneer met de overige oreganoblaadjes.
Heb jij dit recept (of een variatie erop) gemaakt, laat het ons weten met een fotootje op Facebook, en volg ons gelijk voor meer inspiratie en recepten!
Met dank aan het Asperge Centrum voor het recept.