Natuurlijk zoet: amazake (+recept)

terrasana

Amazake is een natuurlijk, Japans zoetmiddel, gemaakt van puur rijst/gierst, koji (schimmelcultuur), water en beetje zeezout. Het is zoet en umami van smaak, en geschikt voor vega’s en vegans. Bovendien is het gluten- en lactosevrij, en onbewerkt maar toch heerlijk zoet. 

Gebruik het in alles wat zoeter kan 😉 Amazake is een perfecte vervanger voor geraffineerde suikers, ei, boter én melk! Dus denk aan baksels (incl brood), ijs (recept mango-amazake!), desserts én smoothies. (Want let’s be honest.., komkommersap, tarwegras etc, het is soms hard werken :-p )

terrasana

Ik heb het natuurlijk niet van een vreemde.., het merk TerraSana heeft haar hele Japanse lijn vernieuwd én uitgebreid. Voor mij als Azië-liefhebber een verademing, want biologisch. Dus meukvrije producten, goed voor je gezondheid – met name de fermentaties!
Het ligt een beetje aan de winkel(keten), maar alle producten vind je bij Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin Estafette en veel zelfstandige natuurvoedingswinkels. Happy shopping!

Er is niets lekkerder dan een bolletje ijs na een goede avondmaaltijd. Dit ijs kun je in 5 minuten maken, zónder het gebruik van een ijsmachine! Het is het lekkerst als je met bevroren fruit werkt en het ijs direct serveert. Wil je het toch in de vriezer bewaren, roer dan de eerste 4 uur het ijs steeds even om, om ijskristallen te voorkomen.

Wil je er zelf genoeg maken voor 4 personen?

Wat heb je nodig?:

• 500 g mango in stukjes (bevroren)
• 100 g amazake (rijst) (p. 44)
• 2 el kokosbloesemsuiker
• 1 tl citroen
• 2 el munt, plus wat blaadjes voor garnering

Wat moet je doen?:

1. Doe de bevroren mangostukjes en de amazake in de blender. Maal net
zo lang tot een ijsachtige substantie ontstaat.
2. Voeg dan de munt, citroen en kokosbloesemsuiker toe en meng nogmaals.
3. Garneer met wat blaadjes munt.

Tip

Dit mango-amazake ijs is heerlijk in combinatie met lauwwarme, plakkerige kokosrijst. Kook hiervoor 100 gram sushirijst bijna droog en voeg de laatste 5 minuten 50 gram amazake en 50 gram gemalen kokos toe. Garneer met 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel.

Meer?

We hebben een toffe stagiaire – Frances maakt graag leuke vids en heeft dit inspirerende filmpje voor je:

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *