Boot van Amsterdams Grachtenplastic te water gelaten

s’ Werelds eerste Plastic Fishing Company nu officieel van start

Vandaag is een historische dag voor Plastic Whale. Het Amsterdamse initiatief heeft haar design sloep van Amsterdams Grachtenplastic te water gelaten. Hiermee start Plastic Whale haar volgende uitdaging: de stichting wordt de eerste professionele Plastic Fishing Company ter wereld. Marius Smit, oprichter van Plastic Whale, wordt daarmee de allereerste professionele plastic visser. De kleurrijke design sloep wordt vanaf nu ingezet als plastic vissersboot op de Amsterdamse grachten. Het plastic afval dat Plastic Whale uit de grachten vist wordt omgezet in waardevolle materialen of producten die zij gaan verkopen.

Marius Smit

Marius Smit

Vliegende start op de HISWA
Plastic Whale is gebouwd van ongeveer 10.000 recyclede PET-flessen, afkomstig uit de Amsterdamse grachten. In drie jaar heeft de stichting zo’n 30.000 plastic flessen opgevist, onder meer tijdens hun jaarlijks evenement ‘Oud-Amsterdams Plastic Visschen’ waaraan enkele duizenden vissers op vele tientallen boten hebben deelgenomen. De boot van 6 x 2.10 meter is gebouwd door de Amsterdamse jachtwerf Bouwmeester. Onlangs is de Plastic Whale tijdens de HISWA Boat Show in de Amsterdam Rai gepresenteerd. Dat bleek een groot succes. Smit: “De presentatie op de HISWA heeft voor Plastic Whale veel teweeggebracht. Onze stand was continue vol met dolenthousiaste bezoekers, de pers heeft massaal verslag gedaan en we hebben vele interessante zakelijke contacten opgedaan. Er zijn zelfs een paar potentiele kopers voor nog een boot van Amsterdams Grachtenplastic.” Jachtontwerper Peter Bosgraaf heeft meegedacht over het ontwerp van de boot.

Eerste geïnteresseerden in producten van Amsterdams Grachtenplastic Plastic Whale wil van het plastic afval dat zij uit de grachten vist waardevolle materialen en producten maken. Smit: “Wij willen laten zien dat plastic geen afval, maar een grondstof moet zijn. Het is niet waardeloos, maar waardevol. Daarom gaan we Amsterdams Grachtenplastic omzetten naar mooie producten. Dat is gewoon mogelijk. We praten momenteel al met een paar partijen die zeer geïnteresseerd zijn.”

‘Amsterdammers voor plastic-vrije grachten’
Marius Smit gaat als plastic visser vier dagen per week, drie uur per dag, de grachten op om plastic te vissen. Liefst niet alleen, maar met zoveel mogelijk andere Amsterdammers. Smit: “Plastic Whale gaat over betrokkenheid. We hopen dat heel Amsterdam zich achter ons schaart om de grachten plastic-vrij te krijgen. Plastic Whale is een stichting, dus we hebben de steun van burgers en bedrijven nodig om onze doelstelling te behalen; plastic-vrije grachten in Amsterdam. Paradoxaal genoeg betekent dat, dat wij geen grondstoffen en daardoor geen inkomsten meer hebben. Maar dan gaan we, net als reguliere vissers, op zoek naar nieuwe visgronden. Ook interessant, Venetiaans Kanaalplastic. Overbevissing is in ons geval positief.” Burgers kunnen, onbetaald, meevaren. Daarnaast is plastic vissen ook al een bedrijfsevenement geworden. Starbucks en het UWV Werkbedrijf hebben al met vele collega’s samen gevist. Voor komend seizoen hebben twee organisaties zich al gemeld. Bovendien kunnen burgers en organisaties Plastic Whale financieel ondersteunen met donaties en sponsoring.

Uitnodiging voor de pers
Marius Smit nodigt u van harte uit om een keer op de Plastic Whale of met een van de evenementen mee te varen en te vissen.

Achtergrond Plastic Whale
Plastic Whale is een social media project pur sang. Op 6 januari 2011 startte Marius Smit het project zonder enige middelen, maar met één enkele zin: “Ik wil een boot bouwen van plastic afval. Maar ik heb nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd. Dus help me.” Zijn doel was om aandacht te creëren voor de plastic soep, maar vooral om aan een oplossing te werken, samen met burgers, bedrijven en overheidsinstanties. Zijn oproep creëerde direct een stortvloed aan reacties via social media. In rap tempo ontstond een stichting waaraan vele mensen hebben bijgedragen. Plastic Whale wordt door diverse organisaties ondersteund, waaronder: ASN Bank, PET Power, TapnGo, Thermae2000, LemonScentedTea, MCPR, MINIbar, Jihaa, Waternet, Haven Amsterdam, Jachthaven Bouwmeester, Duidelijk Accountants, Peter Bosgraaf Yachtdesign, The Floating Company en Levenbach Advocaten.

Plastic Whale is Supporter van Schoon
Plastic Whale is trots Supporter van Schoon. Smit: “Supporters van Schoon zijn mensen die een schone buurt belangrijk vinden. En die graag iets extra’s doen om dat zo te houden. Plastic Whale laat zien dat het voor iedereen leuk kan zijn om je buurt schoon te houden. We vinden het geweldig dat ons initiatief zo aanslaat. Daarom zijn wij trotse Supporters van Schoon.”

logo-plastic-whale

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.