De Groene Bocht

Duurzaam ondernemen

Het kloppend hart van duurzaam Nederland is, enige maanden inmiddels, gevestigd in De Groene Bocht, aan de Keizersgracht in Amsterdam. In de april-editie van onze krant hebben we de ‘bewoners’ al kort aan u voorgesteld.

Door Nanny Schutte

Niet de vraag of, maar hoe (snel) we overstappen naar een duurzame economie, staat centraal in De Groene Bocht. Inspireren om over te stappen naar een duurzame manier van leven en werken èn laten zien dat economisch en ecologisch rendabel ondernemen nu al mogelijk is; dat is de achterliggende gedachte waarmee Cool Endeavour dit initiatief is gestart. Binnen no time was het grachtenpand gevuld met talloze duurzame bedrijven en initiatieven. De plek laat zien dat een bundeling van krachten nog meer oplevert dan de som der delen. Zo is waarheid geworden wat vorige zomer als een wild plan begon.

De Groene Bocht

Cool Endeavour is een holding, ontstaan door samenwerking tussen Wij zijn koel, Cube Architecten en ZestiQ, die gezamenlijk betrokken waren bij een project voor gevelverlichting. Ze besloten gezamenlijk op te trekken om de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Op zoek naar onderdak stuitten ze op het pand aan de Keizersgracht, dat juist leeg was komen te staan. Dit was dé ultieme uitdaging; als je zo’n oud grachtenpand kunt verduurzamen, lukt het overal!
De open ruimte beneden was warm toen ze er kwamen kijken. Dat bleek bij nader inzien de warmte van de koffieautomaat, goed voor 3500 W. Het is aanzienlijk koeler sinds die eruit is! Het is nog zoeken naar de beste manier van verwarmen. Het feit dat het om een monumentaal pand gaat, maakt het er niet gemakkelijker op, wel uitdagender. En naast alle faciliteiten zal bewustwording en gedragsverandering van de ‘bewoners’ de nodige energie vergen…

De Groene Bocht is inspirerend, gepassioneerd, innovatief, creatief, ondernemend en open-minded. Behalve een interieur van onder andere duurzaam bamboe vind je er LED-verlichting van Lemnis, slimme energiemeters van PlugWise en oplaadpalen voor elektrische auto’s. Kom gerust eens een bakkie doen – er wordt fairtrade, biologische koffie geschonken van RedBeans.

www.degroenebocht.nl

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *