Dertien Duurzame Dwalingen op de Dag van de Duurzaamheid

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid en proberen we allemaal nog duurzamer te leven. Iedereen kan een stap zetten naar een betere wereld. De juiste zetten is belangrijk, want er doen veel onzinverhalen de ronde. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet de Dertien Duurzame Dwalingen recht.

Een ledlamp is 80% energiezuiniger dan een gloeilamp. Het is niet milieubelastend om een werkende gloeilamp te vervangen door een zuinige ledlamp. De energie die het kost om een nieuwe ledlamp te produceren win je binnen 300 branduren terug. De ledlamp is in de aanschafprijs iets duurder, maar gaat wel 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 uur brandt. Tijdens de levensduur van één ledlamp zou je dus vijftien keer een nieuwe gloeilamp moeten kopen. Daarnaast bespaar je zoveel stroom dat je de aanschafkosten in twee tot drie jaar hebt terugverdiend.

’s Nachts de thermostaat aanhouden spaart energie

Het tegenovergestelde is waar. De hele nacht je huis op temperatuur houden kost meer energie dan ‘s ochtends opwarmen. De thermostaat ’s nachts op 15 graden zetten levert je al € 80,- per jaar op. Zet overdag de verwarming een graadje lager en bespaar € 70,- per jaar. Verwarm je alleen de ruimtes waar je bent en sluit je tussendeuren, dan bespaar je gemiddeld € 190,- per jaar. Helemaal niet thuis? Met de thermostaat op 15 graden bespaar je €130,- per jaar. Makkelijk verdiend, want alle energie die je niet gebruikt hoef je ook niet af te rekenen.

Minder vlees en meer kaas eten is goed

Minder vlees eten is goed voor het klimaat, maar minder dierlijke producten eten is nóg beter. Zo heeft kaas een grotere klimaatimpact dan veel mensen denken. Kaas is melk van koeien en die dames leveren een flinke bijdrage aan broeikasgassen. De CO2-uitstoot is soms hoger dan die van kip of varkensvlees. Kies dus vaker voor een lekker plantaardig alternatief, zoals bonen.

De kledinginzamelaar heeft niks aan kapotte kleding

Toch wel: maar liefst 75 % van het textiel dat we weggooien kan worden hergebruikt of gerecycled! Toch verdwijnt er jaarlijks in Nederland zo’n 169 miljoen kilo aan kleding via het restafval in de verbrandingsoven. Zonde, het had nog gebruikt kunnen worden. Dus ja: ook als je kleding of ander huishoudelijk textiel kapot is mag je het in de kledingcontainer gooien.

Dat eco-programma duurt juist langer en gebruikt dus meer energie

Ondanks dat het eco-programma op (af)wasmachines langer duurt dan een gemiddeld programma, gebruikt het toch minder energie. Dit programma wast namelijk op een iets lagere temperatuur en de langere duur compenseert die lagere temperatuur. De temperatuur heeft de grootste impact op het energieverbruik. Minder energieverbruik betekent natuurlijk ook lagere energiekosten. Zo wordt de (af)was net zo schoon als met een ander programma.

Isoleren is duur en zorgt voor rommel

Het isoleren van bijvoorbeeld je spouwmuur gebeurt van buitenaf en kan al in een dagdeel gebeuren, zonder dat je je huis uit hoeft. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur zo’n € 800,- en bespaar je zo’n € 200,- per jaar op je energiekosten. In vier jaar heb je de investering dus terugverdiend. Vergeleken met een spaarrente is het rendement van je investering 11%. Voor dakisolatie geldt een rendement vergelijkbaar met 8% en voor vloerisolatie 7%. Je (spaar)geld investeren in je huis loont dus meer dan het te laten rusten op een bankrekening.

Wat langzamer rijden op de snelweg helpt niks

Op snelwegen waar 100 kilometer per uur gereden mag worden is bijna 30% minder stikstofoxide-uitstoot dan op snelwegen waar 130 kilometer per uur gereden mag worden. Het verlagen van de maximumsnelheid verlaagt dus fors de CO2-en stikstofdioxide-uitstoot van auto’s.  Daarnaast scheelt het je in de brandstofkosten. Dubbele winst.

Het is nog te vroeg om nu zonnepanelen te kopen

De prijs van zonnepanelen, inclusief installatie en omvormer, is in de afgelopen 10 jaar drie keer zo laag geworden. De prijs lijkt nu te stabiliseren. Als je nu zonnepanelen koopt en de btw terugvraagt heeft de investering zelfs een rendement die vergelijkbaar is met 6% op een spaarrekening. De terugverdientijd is zo’n 8 jaar en je profiteert direct van een dalende energierekening. Zelfs in het Hollandse klimaat zorgen de huidige zonnepanelen voor een goede energieopbrengst. Doen dus.

Een werkende koelkast en wasdroger vervangen is zonde

Koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Het is dus juist beter voor het milieu om dit soort oude apparaten te vervangen door moderne, zuinige exemplaren. De energie die je dan bespaart weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast of wasdroger. Een A+++ koelkast of vriezer is al twee keer zo zuinig als eentje met label A+. Een warmtepompdroger met minimaal label A++ is in aanschaf wel duurder, maar via je energierekening verdien je dit terug. (af)Wasmachines en magnetrons kan je wél het beste zo lang mogelijk gebruiken.

Alle verpakkingen zijn slecht voor het milieu

Natuurlijk moeten we onnodige verpakkingen voorkomen, maar vaak hebben verpakkingen de functie om het product te beschermen tegen beschadiging of bederf. Een beschadigd, bedorven of kapot artikel kan een grotere impact hebben op het milieu dan de verpakking zelf. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder door qua milieu impact dan z’n plasticje.

Keurmerken zijn niet meer te vertrouwen

Er zijn, met name op voedsel, heel veel keurmerken, logo’s en labels. Teveel inderdaad. Daarom hebben we 11 topkeurmerken voor je: let daarop bij je aankopen. Dit elftal steekt boven de rest uit met strenge eisen, betrouwbare controle en duidelijke informatie. Je helpt milieu, mens en dier als je een product met een topkeurmerk koopt. Hoe meer mensen een product met een topkeurmerk kopen, hoe meer invloed het heeft en verschil het maakt.

Waarom korter douchen als we genoeg water hebben?

Gelukkig is er in Nederland geen waterschaarste, maar waar het bij douchen om gaat is het opwarmen van het koude water. Warm water kost 50 keer meer energie dan koud water. De meeste mensen hebben een gasketel: deze fossiele brandstof zorgt voor een stijging van de CO2-uitstoot, dus klimaatverandering. Met een douchebeurt van maximaal 5 minuten en een waterbesparende douchkop bespaar je dus niet alleen op water, maar vooral op fossiele energie, broeikasgassen en je eigen energiekosten.

Afval scheiden heeft geen zin, het belandt toch allemaal op één hoop

Dit is een fabeltje waar we echt vanaf moeten. Het is namelijk goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan dat je gemeente betaalt voor één hoop gemengd afval. 85% van het afval kan gerecycled worden en levert dus nieuwe grondstoffen op. We zitten nu op 53%, dus afvalscheiding kan en moet beter: gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het oud papier of in de gft-bak. Bij twijfel, check de Afvalscheidingswijzer.

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.
Milieucentraal.nl wordt per dag tussen de 5.000 en 10.000 keer bezocht.

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *