Handifobietest zet je aan het denken


Liliane Fonds pakt angst voor kinderen met een beperking aan.

Een fobie is een ziekelijke angst. Er zijn ruim 500 soorten fobieën geïnventariseerd. Maar eentje ontbreekt op de lijst: handifobie. De angst voor mensen met een handicap. Vooral in ontwikkelingslanden is handifobie wijdverbreid. Zij leidt tot verwaarlozing, uitsluiting en het brandmerken van kinderen met een beperking. Het Liliane Fonds vestigt in een campagne de aandacht op hun lot.

Liliane fonds
Foto: Noella heeft een vergroeiing aan haar rug, door tbc. Haar vader dacht dat Noella behekst was en nam haar mee naar een medicijnman. Voordat Noella hulp kreeg via het Liliane Fonds was haar toestand zorgelijk. Maar nu gaat het een stuk beter met haar.

Angst
Angst voor kinderen met een handicap is het gevolg van onwetendheid. Maar ook van armoede en culturele/religieuze overtuigingen. Gelukkig heeft het Liliane Fonds geen angst om handifobie aan te pakken. Met voorlichting bieden we tegenwicht aan vooroordelen en misvattingen. Ook vergroot het Liliane Fonds de sociale weerbaarheid van kinderen met een beperking. Dankzij medische zorg en onderwijs staan zij sterker tegenover handifobie.

Hoe kijk jij er tegenaan?
Handifobie is niet exclusief voor ontwikkelingslanden. In het westen komt deze angst eveneens voor. Het Liliane Fonds heeft een korte online-test ontwikkeld. Aan de hand hiervan kan je snel achterhalen of – en in welke mate – je zelf last hebt van handifobie. De test staat op www.lilianefonds.nl/handifobie.

Liliane fonds
Foto: Gisèle is een meisje van elf uit Burkina Faso. Het is een wonder dat zij nog leeft. Haar ouders wilden het meisje aan haar lot overlaten. Uit schaamte. Want mensen dachten dat Gisèle behekst was

KRO Reisadvies Negatief
Over de oorzaken en gevolgen van handifobie gaat de komende uitzending van het KRO tv-programma ‘Reisadvies Negatief’ – zondag 10 juni 19.25 uur op Nederland 3. Sander de Kramer bezoekt Burkina Faso, waar hij ook ontdekt hoe het Liliane Fonds probeert handifobie te keren.

www.lilianefonds.nl/handifobie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *