‘Kwaliteit begint bij de boeren die onze specerijen verbouwen’

In de Groene Stoel: Michel Driessen van Verstegen

In de groene stoel krijgen ondernemers gelegenheid te vertellen over hoe zij bijdragen aan een verantwoorde en gezonde samenleving. In deze aflevering een interview met directeur van Verstegen Michel Driessen. Hoe de levering van losse kruiden aan slagerijen leidde tot de natuurlijke en pure kruidenmengsels van vandaag, en het eten van meer groente, mét smaak.

De groene stoel

Verstegen is een familiebedrijf, kun je iets vertellen over de historie van Verstegen?

De kruidenmengsels van Verstegen zijn ooit ontstaan omdat er een inconsistentie in smaak bestond bij de slagerijen waaraan we toen nog losse kruiden leverden. Om deze inconsistentie weg te nemen, is Verstegen kruidenmengsels gaan maken. Sindsdien zijn deze recepturen ongewijzigd gebleven, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen een gebrek aan specerijen ontstond. Surrogaten waren tijdens deze schaarse jaren voor mijn grootvader en mede-eigenaar geen optie. De recepturen, die hij vlak voor het bombardement van Rotterdam uit de kluis wist te redden, bleven behouden. Ze kozen ervoor het te doen met wat voorhanden was en bouwden het bedrijf na de oorlog weer op. Na de oorlog ontstond het idee om consumentenzakjes van de kruidenmengsels aan te bieden bij de slagerijen. Dit idee groeide uiteindelijk uit tot de huidige consumententak van Verstegen Spices & Sauces.

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in jullie bedrijfsvoering. Vertel eens? 

De kwaliteit die Verstegen levert, begint bij de boeren die de producten verbouwen. Om ervoor te zorgen dat de boeren in landen als Indonesië, één van onze belangrijkste inkooplanden, de hoogste kwaliteit specerijen kunnen produceren, op eenduidig niveau, hebben we duurzaamheidstrajecten opgezet. Eén van onze medewerkers begeleidt en coördineert de projecten daar ter plekke. We bieden gratis advies dat we vergaren op basis van satellietdata. Deze data zorgen ervoor dat de boeren zich kunnen voorbereiden op plantenziektes en andere zaken die een goede oogst in de weg zouden kunnen staan. Daarnaast mengen en malen wij alles vanuit de oorsprong hier zelf in huis om kwaliteit en consistentie te kunnen garanderen.

Jullie hebben een trendwatcher in dienst. Welke consumententrends zien jullie en hoe speelt Verstegen hierop in? 

Onze creative innovation manager reist de hele wereld over, op zoek naar nieuwe trends en smaken. Met verrassende smaken uit de wereldkeuken, zoals de World Spice Blends en de Pure Specerijen Mengelingen, beide 100% natuurlijk, inspireren we de shopper. Bij de behoefte aan eerlijk, verantwoord en gezond eten, passen kruidenmengsels die dit pure en natuurlijke van de ingrediënten naar boven brengen. Daar ligt dan ook onze focus voor de komende jaren.

Wat maakt de “groentemixen van Verstegen” zo uniek? 

Met de 100% natuurlijke mixen voor groente sporen we de consument aan om meer groente te eten en bieden wij voldoende mogelijkheden om te variëren in de bereiding van groente. Wij hebben deze nieuwe mixen gelanceerd binnen de vernieuwde lijn 100% natuurlijke mixen in zakjes.

De discussie over minder zout en suiker houdt aan. Hoe gaan jullie daar mee om?

Het kwaliteitsbewustzijn bij consumenten wordt steeds groter en bij het in balans brengen van een gerecht spelen kruiden en specerijen een essentiële rol. We zijn dan ook scherp op onnatuurlijke toevoegingen en hebben al veel van onze recepturen dusdanig geïnnoveerd dat ze nagenoeg zout- en suikerloos zijn. Ook alle E-nummers zijn geschrapt. 

“Het klimaat en de bodemgesteldheid is bij kruiden en specerijen net zo belangrijk als bij druiven voor wijn.”

Verstegen heeft een eigen picolier in dienst. Wat doet deze precies?

Een picolier is iemand die gespecialiseerd is in het werken met kruiden en specerijen. Hij legt graag uit waar kruiden en specerijen vandaan komen, hoe ze te gebruiken zijn, welke smaken ze hebben en welke gerechten je ermee kunt maken. 

Kruiden en specerijen hebben een grote invloed in alle wereld keukens. Het uiteindelijke resultaat op het bord wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door deze smaakmakers. Zo kan bijvoorbeeld door de juiste balans te vinden in het gebruik van verschillende kruiden en specerijen het zoutgebruik in de keuken teruggedrongen worden. 

Ieder kruid en specerij heeft zijn eigen verhaal. Het klimaat en de bodemgesteldheid is bij kruiden en specerijen net zo belangrijk als bij druiven voor wijn. Het oogsten is ook een belangrijke factor voor de kwaliteit. Een goede en smaakvolle vis, vlees of groente kan verprutst worden als er slechte kwaliteit kruiden en specerijen zijn gebruikt. 

Wat is jullie missie komende jaren? 

Verstegen wil iedereen laten genieten van verantwoord, gezond, maar bovenal lekker eten. Waar ook ter wereld.

www.verstegen.eu 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *