Lancering platform The Pollinators tijdens nationale zaaidag

pollinators

Zwerm elektrische auto’s met BN’ers en bloemzaad bezoekt zaterdag verschillende locaties door het land

Zaterdag 22 april: nationale zaaidag! Dus een perfecte dag om The Pollinators te lanceren: een nieuw platform voor bestuivers en biodiversiteit in de voedselketen.

Een vloot elektrische BMW’s zwermt deze dag uit over het land. De auto’s worden bestuurd door acteurs / bestuivers als Tygo Gernandt, Manuel Broekman, Kiki van Deursen, Hannah Hoekstra, Egbert Jan Weeber, Adriana Mosk en Tatum en Charlie Dagelet. Samen met lokale initiatieven worden velden met biologische wilde bloemen ingezaaid. Onder meer Utrecht, Den Haag, Haarlemmermeer en Amsterdam worden bezocht.

Imkerij De Traay al 40 jaar verslingert aan honing

Landelijk netwerk met veel impact

Met de actie vragen The Pollinators (een initiatief van The Tipping Point en Nudge) aandacht voor de belangrijke rol van bestuivers en biodiversiteit in de voedselketen. Het gaat al jaren bergafwaarts met bijen, vlinders en andere insecten. Terwijl ze zo belangrijk zijn voor de bestuiving van veel van ons voedsel. Op het platform worden lokale initiatieven in het zonnetje gezet en met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een landelijk netwerk van initiatieven die elkaar versterken en gezamenlijk een grote positieve impact hebben. Samen met sponsors en partners De Bijenkorf, BMWi, ASN Bank, De Traay, het Bijenlint en de lokale initiatieven worden dit zomerseizoen activiteiten georganiseerd in het teken van de bestuivende insecten en biodiversiteit.

pollinators

Voedselgewassen afhankelijk van bestuiving

Bestuivers zijn essentieel voor onze eigen voedselketen. Ruim 70% van de voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten. Nu niet meer overal een gevarieerd aanbod van stuifmeel- en nectar rijke bloemen aanwezig is, hebben bestuivers het steeds moeilijker. Oorzaken zijn onder meer de toegenomen monocultuur en pesticidengebruik in de landbouw.

Er zijn gelukkig door het hele land al vele initiatieven die zich over dit probleem ontfermen. The Pollinators zetten deze clubs in de schijnwerpers om zo meer mensen enthousiast te maken ook in hun omgeving voedingsrijke bloemen te zaaien. Op zaterdag 22 april zaait de karavaan onder meer in Utrecht (Metaal Kathedraal), Den Haag (Proeftuin Erasmusveld), Haarlemmermeer (Fort Vijfhuizen) en Amsterdam (MijnStadstuin).

pollinators

Guerrilla gardening

Acteur Egbert Jan Weeber: “Er moet veel meer geplant en gezaaid worden! Ik ben een groot voorstander van guerrilla gardening en zou het liefst een miljoen bomen willen planten. Als we daar nou eens met z’n allen aan werken, worden we niet alleen zelf gelukkiger, maar helen we tegelijkertijd de aarde.”

Biodiversiteit is niet voor niets een VN-doel

Tom van de Beek van The Tipping Point: “Biodiversiteit is niet voor niets een van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Verandering begint op lokaal niveau en als wij de verbindende schakel kunnen vormen tussen de diversiteit aan initiatieven gaan we gezamenlijk de impact bereiken die nodig is”.

pollinators

Doe mee!

Kom The Pollinators helpen zaaien op zaterdag 22 april. Kijk voor het volledige programma en de lokale events op:
www.thepollinators.org

 

Meer bestuiving?

Dit is de toekomst van tuinieren

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *