Meebouwen aan meer windenergie

windenergie-certificaten

HollandseWind Certificaten nieuw initiatief

Dat Nederland moet overstappen op duurzame energie, zoals windenergie, is duidelijk. Niet alleen om zo snel mogelijk de CO2-uitstoot te verminderen, maar ook om minder energie-afhankelijk te worden van derden en zoveel mogelijk in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Er zijn inmiddels meerdere initiatieven waarbij het mogelijk is te investeren in duurzame energie. HollandseWind Certificaten is een nieuw initiatief waaraan iedereen kan meedoen.

Nederland heeft een doelstelling neergezet voor duurzame energie. Maar om deze doelstelling van het Nationale Energieakkoord te halen, moeten we alle zeilen bijzetten. Want in 2023 moet zestien procent van de energie via duurzame of hernieuwbare energie worden opgewekt. Om niet te spreken over 2040, want dan moet eenderde van de energie via duurzame bronnen worden opgewekt. Er zal dus veel meer ingezet moeten worden op zonne-en windenergie.

Duurzaam beleggen
Windenergie heeft een tijdje in het slop gezeten, maar wint aan populariteit. Het past in de trend naar beleggen in duurzame producten. Duurzame energie wordt ook steeds vaker gezien als een verantwoorde keuze om geld in te investeren. De Windcentrale bijvoorbeeld doet goede zaken met de crowdsourcing acties. En nu komt windmolenpark De Beemden met HollandseWind Certificaten. Certificaten die een kruising lijken tussen een crowdfunding-campagne en obligatie-uitgave. Iedereen die certificaten koopt, belegt in windenergie. En de drempel om mee te doen is laag, want één certificaat kost 25 euro. Iedereen mag maximaal honderd certificaten inkopen.

De opbrengst van de certificaten is naar verwachting zo’n tien miljoen euro. Dit geld gebruikt windmolenpark De Beemden om versneld een lening bij Eneco af te lossen. Hierdoor maken ze opnieuw geld vrij, dat vervolgens weer wordt geïnvesteerd in windenergie. Tot nu toe zijn er al 128.000 certificaten verkocht. De certificaten leveren echter niet alleen geld op. Per certificaat wordt 50kWh aan duurzame energie opgewekt. Dat is voldoende om een tablet vier jaar lang non-stop te laten draaien of een LED-lamp van 6 Watt een jaar lang te laten branden.

Harder waaien, meer winst
Het leuke aan deze certificaten is, dat ze meer winst uitkeren als het harder waait. Variabele winst dus, die wordt aangepast aan de snelheid van de wind. De minimale winstuitkering is 2,5 procent. Maximaal kan er 3,5 procent worden behaald. Dus voortaan, als het harder waait, leveren niet alleen de windmolens meer rendement, maar verdienen kopers van het HollandseWind Certificaat er ook aan.

HollandseWind Certificaten® zijn een uitgifte van windpark De Beemden. Lees meer over voorwaarden en risico’s in het prospectus op http://eneco.nl/windcertificaat

Toon de 8 reacties
 1. Hester Nicolaij schreef:

  Wat jammer om te vernemen dat jullie de subsidiegeld verslindende (1 miljard!) nog proberen te stimuleren! H
  Het is immers allang bekend dat het naast omgeving-vervuilend, vogeltrekverstorend als ook klimaatverstorend is (meer regenval op bepaalde plekken, meer droogte op andere plekken) en echt niet op eigen benen kan staan zonder veel subsidie geld. Dit alles in tegenstelling tot goede, relatief goedkope, niet vervuilende of verstorende zonnepanelen.
  Waarom toch zo doorgaan terwijl je weet dat dit niet ok is? Is dit echt de zware lobbydruk van Siemens en de banken waar je geen nee tegen durft te zeggen of ben je er zelf onderdeel van dit consortium ? Wat jammer toch! Het kan zo gemakkelijk anders…

 2. Cees Bakker schreef:

  Beste Hester,
  Het is je gelukt om de grootst mogelijke onzin gepubliceerd te krijgen. Van wie heb je die ‘wijsheden’? Niet van iemand met verstand van zaken. Kijk eens op http://www.winvoorjou.nl Daar word je een stuk wijzer van!

 3. Cees Bakker schreef:

  Beste Hester,
  Het is je gelukt om de grootst mogelijke onzin gepubliceerd te krijgen. Van wie heb je die ‘wijsheden’? Niet van iemand met verstand van zaken. Kijk eens op http://www.windvoorjou.nl Daar word je een stuk wijzer van!

 4. elisabeth klene schreef:

  waarom bent u als organisatie voor een beter wereld zo voor windenergie, op de manier met zoveel milieuvervuilende windmolens die meer kosten dan ze opleveren, die overbodig en naar geluid produceren, waar je niet dichtbij moet wonen, net als bij de hoogspanningkabels. voor de mens zijn ze niet zo gezond en of de wereld er beter van wordt dat valt nog maar te bezien. ik denk dat er niet goed over nagedacht is en de consequenties ervan onderschat worden.

 5. Kees Claassen schreef:

  De provincie Gelderland heeft een beleids/visienota gepubliceerd zonder kosten-baten analyse, zonder een woord over de effectiviteit…. Verschillende onafhankelijke studies laten zien dat we aan energiebelasting en doorberekende extra kosten van de netbeheerder in 2020 gemiddeld zo’n € 90 per maand per huishouden kwijt zijn; dus €1.080 per jaar. Windenergie is absoluut onrendabel. Het wordt ons opgedrongen als zeer ‘zichtbare’ aanpak (!) om te laten zien dat er veel gedaan wordt om hernieuwbare energie te produceren. CBS en PBL hebben grote twijfels bij de haalbaarheid en betaalbaarheid van het beleid. Stop de propaganda voor windmolens.

 6. Kees Claassen schreef:

  Een verbond van energiebedrijven, molenbouwers, adviesbureaus en een bank, die flink verdienen aan windenergie en miljoenen aan subsidies opstrijken (!), leveren de propaganda van “wind-voor-jou”….

 7. elisabeth klene schreef:

  Geloven jullie echt hierin? ik verbaas me toch telkens weer over de “betere wereld” ik ben bang dat jullie je ook laten leiden door de commercie en de overheid

 8. Sigrid schreef:

  Waar gaat het nu eigenlijk om? dat wij kunnen blijven doorconsumeren zonder daar de gevolgen van te willen ondervinden? Mag je dan eigenlijk nog klagen over windmolens, zonne-energie of kernenergie..?

  Als je de wet van expansie en contractie begrijpt, weet je dat iets altijd ten koste gaat van iets anders. ‘Schone energie’ bestaat niet en is het grootste rad dat ons ooit voor ogen is gedraaid, en dit om vooral economische belangen veilig te stellen.

  Het ‘toedekken’ van het probleem, door ‘schone energie’ (spaarlampen, windmolens, etc.) te promoten, is dus enkel een uitvlucht om niet te hoeven inleveren aan comfort.
  Het werkt daarnaast net als ‘light’ producten: ‘oh! er zit geen suiker of vet in? dan kan ik er dus meer van gebruiken want het is minder schadelijk’.

  Denk verder, denk logisch! Je hebt meer opties tot het ontwikkelen van gedachtenvorming dan wat je door media etc. voorgeschoteld krijgt.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.