Nacht van de vluchteling


Tom Mulder (28) naar Zuid-Soedan als ambassadeur.

Tom Mulder is een gedreven, ambitieuze ondernemer, die ondanks zijn jonge leeftijd al meerdere internationaal georiënteerde bedrijven heeft opgestart. Waarom wil juist hij op reis naar een postconflictgebied? “Toen ik de oproep van Sander de Heer op de radio hoorde werd ik onmiddellijk geraakt. Reizen naar Zuid-Soedan stelt mij in staat het werk van Stichting Vluchteling met eigen ogen te zien. Ik vind het een uitdaging mijn ervaringen te vertalen naar het nuchtere, alledaagse Nederland en op constructieve manier aandacht te vragen voor het mijnenprobleem in dit door conflict geteisterde land.”

Nacht van de Vluchteling

Mulder reageerde vorige maand op een ‘vacature’ van de Stichting Vluchteling voor de ambassadeur van de Nacht van de Vluchteling. Tijdens deze sponsorloop lopen 999 wandelaars 40 kilometer midden in de nacht van Rotterdam naar Den Haag om geld in te zamelen voor ontmijningsprojecten in Zuid-Soedan. De ambassadeur reist af naar projecten ter plaatse en doet verslag van de situatie. In het programma ‘De Heer Ontwaakt!’ (elke werkdag tussen 6 en 9 op Radio 2) doet Mulder regelmatig verslag van zijn ervaringen als Nacht van de Vluchteling-ambassadeur en zijn observaties in Zuid-Soedan. Sander de Heer: “Vorig jaar bezocht ik een vluchtelingenkamp in Kenia en dit heeft veel indruk op me gemaakt. Dit jaar wil ik graag, samen met Stichting Vluchteling, een luisteraar deze bijzondere kans geven.”

Mijnen in Zuid-Soedan

Door de decennialange burgeroorlog zijn er veel landmijnen achtergebleven in Zuid-Soedan. Nacht van de VluchtelingMulder bezoekt twee projecten in de zogenaamde hazardous areas in Equatoria en Jonglei. In deze gebieden is het aantal terugkerende vluchtelingen erg hoog en er liggen vele explosieven. De opbrengst van de Nacht van de Vluchteling, een initiatief van Stichting Vluchteling, gaat naar het opruimen van mijnen én het geven van voorlichting over het gevaar van mijnen aan terugkerende vluchtelingen.

Nacht van de Vluchteling

De Nacht van de Vluchteling wordt dit jaar voor de vierde maal georganiseerd. In de nacht van 9 op 10 mei – tijdens Hemelvaart – lopen de deelnemers 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag om geld in te zamelen voor ontmijningsprojecten. Onderweg wordt een bijzonder nachtprogramma georganiseerd met artiesten, schrijvers en muziek. Deelnemers kunnen zich inschrijven via de website www.nachtvandevluchteling.nl.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *