Nederland zakt weg op markt schone technologie

Opmars Zuid-Korea, Denemarken op kop.

Nederland dreigt internationaal de boot te missen op de markt voor schone energietechnologie. Op de wereldranglijst zakt ons land van de 18de naar de 21ste plek. De Nederlandse industrie voor bijvoorbeeld de bouw van windparken, systemen voor zonne-energie en energiebesparing daalde in 2011 fors. Wereldwijd liet de markt daarentegen een groei zien van gemiddeld 10 procent. Denemarken, China en Duitsland blijven koplopers op de wereldranglijst. Zuid-Korea rukt op naar de 5de plek, dankzij een specifiek nationaal beleid op cleantech.

WWFDat blijkt uit de derde editie van het onderzoek Clean Economy, Living Planet van Roland Berger Strategy Consultants, dat is gemaakt in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het rapport wordt vandaag gelanceerd in Atlanta, de Verenigde Staten. De ranglijst vergelijkt de cleantech-industrie van 25 belangrijke economieën. Eerdere edities verschenen in 2009 en 2011. Drie jaar geleden bezette Nederland nog de 17de positie op de ranglijst die omzet relateert aan het bruto binnenlands product.

Kansen voor het grijpen
Het rapport beschrijft dat Nederland snel achterop raakt. De omzet in schone energietechnologie zakte vorig jaar in met 14 procent, tot 1,2 miljard euro. Toch liggen de kansen voor het grijpen. Ons land bezit veel kennis, maar maakt die onvoldoende te gelde door onder meer het ontbreken van een sterke thuismarkt die de binnenlandse vraag aanjaagt. Het onderzoek wijst er juist op dat in sterke cleantech-landen een goede thuismarkt als springplank fungeert voor wereldwijde afzet. De sector dient zo als motor voor economische groei.

Nederland kan de top 10 van de wereldranglijst halen, wees een eerdere analyse van WNF en de technologiesector uit. ,,De verkiezingen bieden een ongekende kans dat doel te halen en het grijze beleid van de afgelopen periode recht te zetten’’, aldus WNF-directeur Johan van de Gronden. ,,Een nieuw kabinet doet er verstandig aan de thuismarkt voor schone technologie te stimuleren. De cleantech-sector kan de motor zijn voor het herstel van de economie en duizenden nieuwe, groene banen creëren.’’

Wereldwijde groei
Wereldwijd groeit de schone energietechnologie stormachtig door hoge olieprijzen en investeringen om de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen te reduceren. In 2011 werd bijna 200 miljard euro verdiend aan cleantech, 10 procent meer dan een jaar eerder. De industrie is nu al bijna even groot als die van consumentenelektronica. Verwacht wordt dat de omzet de komende tien jaar verdubbelt.

Azië ontwikkelt in hoog tempo een sterke cleantech-industrie. China verdiende vorig jaar 29 procent meer aan cleantech en maakt al een kwart van alle schone technologie. Bijzonder is de opmars van Zuid-Korea van de 8ste naar de 5de plek, dankzij een krachtige stimulering van de cleantech-sector. Europa verliest daarentegen terrein. In 2011 daalde de omzet met 5 procent door de economische crisis en scherpe concurrentie uit Azië. Denemarken en Duitsland presteerden met respectievelijk 0 procent groei en 4 procent verlies relatief ‘goed’. Duitsland verloor op productie van zonne-energie, Denemarken op windenergie. De landen blijven in de top 3 door een ruime voorsprong op de ranglijst.

www.wnf.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.