Rechtzaak Japanse walvisjacht gestart in Den Haag

IFAW voedde jarenlang Australië met info over ‘commerciële walvisvangst’ Japan.

Het Internationale Gerechtshof van de Verenigde Naties start woensdag met de rechtszaak van Australië tegen Japan betreffende de Japanse walvisjacht bij Antarctica. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft jarenlang voeding gegeven aan de Australische overheid, die de zaak zeer zorgvuldig heeft voorbereid. De organisatie zal de zaak de komende weken dan ook met grote belangstelling volgen.

Tal van onafhankelijke internationale juristen die de zogenaamde ‘wetenschappelijke’ walvisjacht van Japan hebben onderzocht, zijn van mening dat dit programma van Japan in strijd is met internationale wetgeving. Het IFAW vertrouwt erop dat het Internationale Gerechtshof dezelfde conclusie zal trekken.Vorm van commerciële jacht

Het IFAW is ervan overtuigd dat Japans wetenschappelijke walvisjacht in feite een vorm is van commerciële jacht op de zee-reuzen. De commerciële jacht is verboden.
Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW: “Het publiek heeft allang geoordeeld. De walvisjacht, al dan niet onder valse wetenschappelijke voorwendselen, is wreed, achterhaald, en levert geen bruikbare wetenschappelijke kennis op. De Japanse belastingbetaler wordt gedwongen deze stervende industrie in leven te houden. Dit levert Japan louter imagoschade op. ”
Sinds het moratorium op de walvisjacht van kracht werd in 1989 heeft Japan meer dan 14.000 walvissen gedood, onder het mom van de wetenschap. Het leeuwendeel van deze walvissen werd geharpoeneerd in het walvisreservaat bij Antarctica.

Over IFAW

Het IFAW redt en beschermt dieren wereldwijd sinds 1969. Via projecten in meer dan veertig landen zet het IFAW zich in voor dieren in nood: honden en katten, vee en wilde dieren, maar ook dieren die als gevolg van een natuur- of milieuramp in de problemen komen. Daarnaast zetten zij zich ons in om populaties te redden die door wreedheden van mensen of door andere oorzaken dreigen te verdwijnen, bijvoorbeeld via de campagne tegen de commerciële walvisjacht.

www.ifaw.org/nederland

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *