Staatssecretaris Atsma opent eerste landelijke Groengasdag


Atsma en De Vey Mestdagh lossen startschot nieuwe Gasunie-groengaswagenpark
.

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu en gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh het officiële startschot gelost voor de eerste landelijke groengasdag. Dat gebeurde bij het kenniscentrum voor duurzame mobiliteit Energy Expo te Groningen. Als primeur werden daar 21 nieuwe groengasauto’s van gastransportbedrijf Gasunie in gebruik genomen, zodat Gasunie vanaf vandaag op Groengas rijdt.

Groene Gas wagen park

Groengas is een belofte voor de mobiliteitssector: bij rijden op Groengas komt geen fijnstof vrij en wordt minder CO2 uitgestoten dan bij alternatieven zoals benzine en diesel. Daarom draagt rijden op Groengas bij aan een beter klimaat. Atsma: ‘Groengas is een prachtig duurzaam en goedkoop alternatief voor fossiele brandstoffen als diesel en benzine. Brandstoffen die opraken en die slecht zijn voor de leefbaarheid van onze steden en dorpen. Groengas helpt ons in het realiseren van een schone lucht, minder CO2 en leefbare steden. Het is dus beter voor mens, milieu en portemonnee. Als de markt en overheden de handen ineen slaan, kunnen we het voor elkaar krijgen dat het net zo gewoon wordt als groene stroom, of als groen gras. En dat kan, want Nederland is een gasland pur sang.’ Hij voegde daaraan toe: ‘Het is mooi dat een bedrijf als Gasunie uiteindelijk haar hele wagenpark op Groengas overschakelt, daarmee geeft zij het goede voorbeeld.’

De Provincie Groningen is een voorloper is op het gebied van Groengas. Gedeputeerde De Vey Mestdagh:
‘De provincie Groningen wil koploper zijn in de energietransitie en wil verduurzaming en innovatie stimuleren. In de provincie Groningen hebben wij een groot potentieel om uit biomassa Groengas te maken en hierop te rijden. Binnenkort wordt –mede omdat de vraag zo groot is- het vierde groengastankstation geopend: en ik ben er trots op om te kunnen zeggen dat Groningen de eerste provincie in Nederland is waar Groengas getankt kan worden bij alle vulpunten’.

Op de eerste landelijke groengasdag vinden in het hele land diverse activiteiten plaats die in het teken staan van Groengas. In Nederland wordt op diverse locaties Groengas geproduceerd, ook in Noord-Nederland. Het kan veilig worden vervoerd in het landelijke gastransportnetwerk van Gasunie. Op termijn kan het aandeel Groengas in de Nederlandse energievoorziening fors oplopen.

www.energyexpo.nl
www.gasunie.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *