Steuntje in de rug voor steeds meer mensen nodig

Oranje Fonds stelt het tijdelijk extra geld beschikbaar.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven die mensen samen brengen en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Steeds vaker ontvangt het Fonds aanvragen van organisaties die mensen aan de onderkant van de samenleving helpen en hun sociaal economische kansen verbeteren. Vrijwilligers zetten zich daar met hart en ziel in om mensen die het moeilijk hebben weer op weg te helpen.

Het VoedselLoket Almere is zo’n organisatie. Doel van deze organisatie is mensen die in financiële nood zitten weer op weg helpen met voedsel, kleding en speelgoed. Een tweede aspect van hun aanpak maakt het initiatief extra bijzonder. Naast de directe steun in de vorm van een boodschappenbudget, stromen hun klanten ook verplicht door in een hersteltraject. Samen met de persoonlijke begeleider wordt dan gekeken welke hulp de persoon in kwestie nodig heeft. Een netwerk van professionele zorgorganisaties sluit vervolgens aan om de klanten te helpen met hun problemen.

Oranje Fonds Jarige Job

VoedselLoket Almere heeft sinds 2012 een eigen VLA Supermarkt, die bijna volledig wordt gerund door vrijwilligers. Klanten kunnen daar zelf kiezen welke boodschappen ze meenemen, als ze maar binnen het aan hun toegekende budget blijven. Ze krijgen speciale begeleiding over het bewust omgaan met geld. Het daadwerkelijk met je karretje langs de kassa gaan en zien hoeveel je moet afrekenen zorgt voor een groot bewustzijn over je uitgavenpatroon. Dat de gecombineerde werkwijze van voedselverstrekking en verplicht hulptraject werkt, blijkt uit de korte tijd die nodig is voordat klanten weer zelf hun boodschappen kunnen doen. Gemiddeld zijn de klanten na 3,5 maand al financieel zelfstandig.

Het Oranje Fonds vindt het belangrijk dat alle mensen deel kunnen nemen aan onze samenleving. Daarom stelt het tijdelijk extra geld beschikbaar voor organisaties die zich inzetten voor de sociaal economische kansen van Nederlanders. Zij kunnen extra financiering aanvragen voor hun initiatief. Dat kan zijn om een investering te doen voor benodigdheden of een locatie, maar ook om het initiatief uit te breiden naar bijvoorbeeld een andere doelgroep of locatie. Meer informatie en aanvraagformulieren zijn te vinden op www.oranjefonds.nl/extra.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *