Stichting Noordzee over MyBeach en afvalvrije stranden

Oplossing voor jongerenprijsvraag uitgegroeid tot jaarlijks event.

Ook de redactie van DeBetereWereld wil zoveel mogelijk een afvalvrij land, en daarom ondersteunen wij graag initiatieven als MyBeach van Stichting Noordzee. Wij gingen in gesprek met Marchien de Ruiter, voorlichter bij de stichting…

Zou je allereerst een korte introductie kunnen geven van jezelf en jouw achtergrond?
Sinds 2009 werk ik bij Stichting De Noordzee op de communicatie-afdeling, waar ik helemaal op mijn plek zit. Tijdens mijn studie Wildlife Management was ik regelmatig op en in zee te vinden, zoals bij de zuidkapers in Zuid-Afrika en Risso’s dolfijnen in Azoreaanse wateren. Mijn passie voor de zee is ontstaan bij het zien van de prachtige dieren die in zee leven; de vele soorten walvissen, dolfijnen, haaien, roggen en kleurrijke vogels zoals de Jan van Gent. Dieren die ook in de Noordzee leven!

MyBeach

Wat voor initiatieven heeft Stichting De Noordzee om een invulling te geven aan een betere wereld?
Stichting De Noordzee is een natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. Een gezonde zee vol vis, bruinvissen en ander leven, dat is onze droom. Onze speerpunten zijn: beschermde natuurgebieden op zee, duurzame visserij, schone scheepvaart en afvalvrije Noordzee en stranden. Misschien ken je ons van de VISwijzer? Een handig kaartje voor in je portemonnee of app voor op je mobiele telefoon (www.deviswijzer.nl), waar op staat welke vis duurzaam is gevangen. Op het gebied van afval hebben we uiteenlopende projecten, waaronder MyBeach.

Mybeach

Wat zijn de belangrijkste doelen die Stichting de Noordzee wilt behalen met ‘MY BEACH’?
MyBeach = een 100% afvalvrij strand, grenzend aan een strandpaviljoen. Het stukje strand is te herkennen aan informatieborden, beach flags en prullenbakken. Bij het paviljoen zijn speciale MyBeach afvalzakjes verkrijgbaar. Op een MyBeach houden de strandbezoekers het strand schoon. MyBeach is een initiatief van Stichting De Noordzee en wordt ondersteund door diverse gemeenten, paviljoenhouders, stichtingen, (sport)bedrijven en strandbezoekers. Op dit moment zijn er zes MyBeaches langs de kust: in Hoek van Holland, Zandvoort, Noordwijk en op Texel. In de komende jaren willen we zoveel mogelijk MyBeaches openen, want hoe meer MyBeaches, hoe schoner de kust en onze Noordzee!
> www.mybeach.info

mybeach

Welke doelen willen jullie nog meer verwezenlijken?
Stichting De Noordzee heeft voor elk speerpunt verschillende doelstellingen. Zo zetten wij ons in voor de transitie naar een duurzame visserij, door effectieve regelgeving, zelfbeheer door vissers en waardering van de consument. Ook stimuleren wij strandbezoekers om mee te helpen aan een afvalvrije Noordzee en betrekken wij bedrijven om mee te werken aan oplossingen. Zeeschepen gooien bijvoorbeeld geen afval meer overboord maar geven dit af in de haven. Daarnaast gaan wij voor een goed beheerd robuust netwerk van beschermde gebieden in de Noordzee en goede soortenbescherming, van bijvoorbeeld haaien, roggen en bruinvissen.
>  www.noordzee.nl

Zou je iets meer kunnen vertellen over het ontstaan van het initiatief ‘MY BEACH’?
In 2010 hebben we samen met de gemeente Den Haag een prijsvraag uitgeschreven voor jongeren: ‘Bedenk een oplossing voor het afvalprobleem op het strand’. Met succes! In totaal ontvingen we 110 concepten, die beoordeeld werden door een professionele jury. Het MyBeach-concept van Siu-Siu Ha werd unaniem als winnend concept gekozen. We vonden het concept zo goed, dat we het graag in de praktijk wilden brengen. De gemeente Noordwijk was als eerste enthousiast en in 2011 werden de eerste 2 MyBeaches geopend bij Strand(t)huys Buitengewoon en Take2.

MyBeach

Hoe kunnen de lezers van De Betere Wereld jullie steunen met dit project?
Vind je MyBeach een goed initiatief? Word dan fan van onze Facebookpagina:
> www.facebook.com/mybeachnoordzee.
Als je actief mee wilt helpen, kan dat op 22 september, dan is de eerste ‘Tel mee voor de Noordzee opruimdag’. Op deze dag gaat Stichting De Noordzee, samen met de cast van The Little Mermaid, het Nederlandse strand schoonmaken en het gevonden afval tellen. Hou www.noordzee.nl in de gaten voor meer informatie.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *