Succesvolle boer met hulp van Heifer


Trots uit Ghana
.

In het tropische zuiden van Ghana woont Samuel Yaw Ofori. Deze Ghanese boer heeft met veel doorzettingsvermogen en enthousiasme een succesvol bestaan heeft opgebouwd. Hij is een van de succesvolste boeren van het Heifer melkveeproject dat inmiddels alweer drie jaar geleden is afgerond.

Samuel aan het woord: "Ik woon in Ghana en ben getrouwd met een prachtige vrouw genaamd Nancy Ofori. Samen hebben wij drie fantastische kinderen, twee jongens en een meisje. Nadat ik mijn technische studie in ‘Agricultural Mechanics’ in 1995 had afgerond besloot ik om mijn eigen boerderijtje op te gaan bouwen. Ik droomde er altijd al van om onafhankelijk te zijn.

Ghana Heifer
Samuel Yaw Ofori met zijn vrouw en 2 van hun kinderen.

Ik ben van start gegaan met een varkensboerderij omdat het op dat moment een goede branche was. Na een korte periode was er een uitbraak van varkenspest wat zorgde voor veel sterfte onder de varkens en een daling van de vraag naar varkensvlees. Ik heb toen de omschakeling naar pluimvee kunnen maken, maar weer werd ik getroffen door een calamiteit, de vogelgriep.

Mijn toekomst zag er op dat moment niet goed uit. Met mijn opleiding zou ik onder een baas niet veel kunnen verdienen, en ik had geen geld om een verdere opleiding aan de Universiteit te betalen. Op dat moment kwam ik in contact met Heifer Ghana, en in 2006 met Heifer Nederland, door het principe van de ‘levende lening’. Ik heb er heel goed over nagedacht of ik aan het melkveeproject zou gaan meedoen omdat ik niet weer dezelfde ellende wilde meemaken zoals met mijn vorige boerderijen. Uiteindelijk besloot ik om er voor te gaan en na een lange periode van training en voorbereidingen ontving ik in 2007 een drachtige koe.

Na een aantal maanden kon ik van start gaan met het melken. Iets wat een tijd lang was verdwenen kwam langzaamaan weer terug, een glimlach op mijn gezicht. In eerste instantie dacht ik dat deze koe zou gaan zorgen voor een vast inkomen en een verbeterd voedingspatroon. Ik kon toen nog niet indenken dat die ene koe het opstapje was naar een geheel nieuwe leven met internationaal karakter.

Voor ik aan het Heifer project deelnam leefde ik van dag tot dag met alle zorgen voor morgen. Maar nu ziet mijn leven er zo anders uit. Ik heb een vast inkomen, ik ben zelfverzekerd en mijn zelfvertrouwen is weer terug. Ik ben gewoon trots op mijzelf!

Ghana Heifer

Door die ene koe heb ik de kans gekregen om deel te nemen aan twee internationale programma’s in Cameroon (2007) en in Nederland (2008). Tijdens het programma in Nederland heb ik mijn vriend Selase Godwin ontmoet die mij heeft geïntroduceerd bij een studie die hij volgde in Nederland. Omdat dit een unieke kans was heb ik mijzelf aangemeld en een jaar later kreeg ik een studiebeurs toegewezen voor deze internationale studie in melkveehouderij en melkverwerking.
Anniek Pheifer samen met Samuel tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Gedurende mijn tijd in Nederland (in 2010) heb ik getracht om met zoveel mogelijk organisaties (zoals een boerengroep in GrootAmmers) in contact te komen waar ik mijn ervaringen kon delen en de impact van de gift van 1 koe op vele levens van arme boeren kon verduidelijken. Ook heb ik in die tijd Heifer Nederland ambassadrice Anniek Pheifer ontmoet.

Heifer heeft de afgelopen jaren zoveel betekent voor mij en mijn gezin dat ik via deze weg mijn enorme dank wil uitspreken. Niet alleen tegen Heifer, maar ook de donateurs en de Nederlandse overheid die dit project mede hebben mogelijk gemaakt.

Ghana Heifer

Mijn ambitie voor de toekomst is het leveren van een bijdrage aan de maatschappij door het ondersteunen van de zwakkeren binnen de samenleving; door jeugd versterking, het opzetten van een recreatie centrum voor kinderen en het zorgdragen voor het milieu."

In februari2013 is ambassadrice Anniek Pheifer naar Ghana geweest waar ze na lange tijd Samuel weer heeft ontmoet. Inmiddels is Samuel samen met Devine Amenuku de grote kartrekker van het project. Ondanks dat er geen financiële steun vanuit Heifer meer is hebben zij een boeren associatie opgericht. Nog steeds sluiten er nieuwe boerengroepen aan bij het project, die op hun beurt weer getraind worden en een koe ontvangen.

www.heifer.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *