United We


Ik is uit, wij is in!


Tentoonstelling over collectiviteit met werk van Conditional Design, Potential Estate, Frank van Klingeren, gerlach en koop, Itay Ohaly en Ante Timmermans en een programma rond collectief leren, leven, werken en maken.

Op 29 mei 2012 verscheen in het NRC Handelsblad een artikel met als kop ‘Ik is uit, wij is in’. De coöperaties, gildes en verenigingen rijzen als paddenstoelen uit de grond. Als de grote structuren om ons heen falen – banken, pensioenfondsen, sociale zekerheid, scholen – dan gaan we het toch zelf anders en beter doen? Dat lijkt de drijfveer achter dit nieuwe geloof in collectiviteit. Er hangen veranderingen in de lucht, maar er gebeurt ook echt wat op de grond. United We gaat op zoek naar het hoe, wat en waarom van collectieve organisatie- en samenwerkingsvormen. Dit doen we met kunstenaars, ontwerpers, architecten, denkers en doeners. United We

United We is de derde tentoonstelling in het kader van het meerjarige Upcycling programma van Stroom Den Haag waarin we nieuwe vormen van waardecreatie onderzoeken. Dit deden we de afgelopen jaren bijvoorbeeld door een Time/Bank te
openen, een platform waarbij diensten en goederen worden verhandeld met ’tijd’ als ruilmiddel.

Met United We betreedt Stroom een nieuwe fase in het Upcycling onderzoek en richt zich op alternatieve beheerssystemen, organisatie- en samenwerkingsvormen. Hierin staat niet het individu centraal, of het louter managen van de status quo, maar een nieuwe collectiviteit. Is er een toekomst mogelijk die niet louter draait om groei, macht en winst, maar waar de meerwaarde ontstaat door het collectief?

Samenwerkingspartners van United We zijn onder andere het recent opgerichte Lectoraat voor Change Management in Den Haag en Brandstof, partner van de Londense The School of Life. Het programma is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Stichting DOEN, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

14 april t/m 14 juli 2013
Opening: zaterdag 13 april, 17 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
www.stroom.nl

Lees ook: Blog Maaike Lauwaert

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *