Zero Plastic Week campagne slaat aan

Een week lang geen nieuw plastic kopen.

Meer dan duizend mensen gaan van 11 tot en met 17 juni 2012 “plastic vasten”. Hiermee toont de groep bezorgde burgers aan dat de wereld het kan doen met een beetje minder plastic. Naast deze plastic vrije week zijn verschillende acties opgezet.

Zero Plastic

Tijdens de Zero Plastic Week zullen meer dan duizend mensen een week lang geen nieuw plastic kopen. Deelnemers zullen alternatieven moeten vinden voor zaken als in plastic verpakte groente en plastic tasjes. “Zo’n kort experiment maakt dat je wordt geconfronteerd met de enorme berg plastic die je in een luttele week weggooit”, vertelt Ries Mentink, een van de initiatiefnemers.

Per jaar wordt in Europa 60 miljoen ton plastic geproduceerd: een belangrijke economische aandrijver dus. En een die ons leven beïnvloedt: plastic kent vele nuttige, maar ook nutteloze toepassingen zoals aanzienlijke hoeveelheden tasjes en verpakkingen. “Helaas belandt een hoop van dit plastic in ons milieu: zo zijn er delen van de oceaan die meer plastic deeltjes bevatten dan plankton. De kans dat een dolfijn daar plastic binnenkrijgt is groter dan de kans dat-ie een visje eet.” aldus Mentink.

Om de campagne body te geven, wordt informatie uitgewisseld via Facebook en Twitter. Ook wordt iedereen opgeroepen om vóór, na of tijdens de week een plastic verpakking terug te sturen naar de producent met het verzoek om het plastic probleem aan te pakken. Daarnaast gaat een groep deelnemers middels plastic vrije stickers de boodschap Free Your Stuff & Free You Food verspreiden. Als klap op de vuurpijl vindt er 10 juni een opruim actie plaats in Zandvoort.
Na afloop van de week zal het uitgespaarde plastic – meer dan 300 kilo – symbolisch worden geschonken aan demissionair staatssecretaris Atsma van milieu. Eerder dit jaar wilde hij nog de statiegeld fles afschaffen, dit gebeurt niet als het aan de groep plastic helden ligt. Om het allemaal te beklinken wordt er op vrijdagavond 22 juni plastic vrij gepicknickt in Utrecht.

Aanmelden voor de week kan nog steeds op www.zeroplasticweek.org.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.