4 tips om een buddy of familielid met een verslaving te laten stoppen

4 tips om een buddy of familielid met een verslaving te laten stoppen

Elk jaar overlijden er talloze mensen in Nederland in verband met een verslaving. Dit kan een gokverslaving zijn waarbij ze niet geforceerd willen worden hun schulden terug te betalen, maar ook door middel van drugs overlijden er veel mensen. Heb jij een dierbare die je wil laten stoppen met zijn of haar verslaving? Lees dan dit artikel goed door, want met de tips hieronder zorg je ervoor dat ze een gezonde levensstijl krijgen door met hun verslaving te stoppen.

Naar een afkickkliniek sturen

De eerste tip die we je mee willen geven, is om je dierbare naar een afkickkliniek te sturen. Dit geldt met name als de verslaving aan wat zwaardere middelen is. Zonder een afkickkliniek is bijvoorbeeld stoppen met coke een stuk lastiger. Dit soort middelen zijn immers nog verslavender dan zaken als sigaretten en gokken. Bovendien zijn de effecten van zwaardere middelen groter. Een afkickkliniek is het zware geschut dat moet worden ingezet bij een zware verslaving, en op de lange termijn zul jij je dierbare hiermee een gunst hebben gedaan.

Moedig openheid aan

Een dierbare met een verslaving laten stoppen is ten tweede mogelijk door openheid op een aantal manieren aan te moedigen. Ten eerste stelt het de persoon in staat om eerlijk te zijn over zijn of haar verslaving en het lijden waar hij of zij mee te maken heeft, zonder zich veroordeeld of bekritiseerd te voelen. Openheid kan ook de communicatie tussen de verslaafde en zijn naasten bevorderen, wat essentieel is om hen te helpen hun verslaving te overwinnen. Bovendien geeft openheid vrienden en familie ook de kans om te begrijpen hoe ze de verslaafde het beste kunnen helpen in hun herstelproces.

Bied steun en begrip

Verder is een dierbare met een verslaving laten stoppen mogelijk door steun en begrip te bieden. Door medeleven te tonen en geen oordeel te vellen, kan iemand zich veilig genoeg voelen om over zijn of haar problemen te praten. Het is belangrijk om geduldig te zijn en emotionele steun te bieden, evenals praktisch advies geven over hoe om te gaan met triggers en verlangens die verband houden met hun middelengebruik.

Stel grenzen

Tot slot is grenzen stellen een belangrijk onderdeel van het helpen van een verslaafde. Het gaat om het stellen van duidelijke grenzen aan gedragingen en verwachtingen die aanvaardbaar zijn in de relatie. Dit betekent dat je de persoon duidelijk maakt dat bepaald gedrag, zoals het gebruik van drugs of alcohol, niet is toegestaan en gevolgen zal hebben als je het negeert. Grenzen kunnen ook helpen om familieleden veilig te houden en te beschermen tegen schade. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze grenzen niet bedoeld zijn om de persoon te straffen, maar om iedereen die erbij betrokken is veiligheid te bieden.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *