Afkicken van je verslaving? Zo houd je het vol

Afkicken van je verslaving Zo houd je het vol

Weet je van jezelf dat je verslaafd bent aan iets? Aan drugs, alcohol, games of gokken bijvoorbeeld? Dan weet je vast ook als geen ander dat dit een groot probleem kan worden. Verslavingen zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, ook kun je hierdoor te maken krijgen met bijvoorbeeld schulden of werkeloosheid. Des te belangrijker om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Maar hoe houd je het afkicken van je verslaving goed vol? Wij geven je wat handige tips om te stoppen met je verslaving.

Blijf volhouden

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf volhouden. Als het de eerste keer niet meteen lukt, geef dan niet meteen op. Probeer sterk te blijven. Wat kan helpen om de motivatie voor het afkicken weer terug te vinden, is om de redenen om te stoppen op een rijtje te zetten. Schrijf het bijvoorbeeld op een briefje en hang deze ergens in huis op, op een plek waar je het veel ziet. Hoe vaker jij deze redenen ziet, hoe meer gemotiveerd je waarschijnlijk zal raken. Hierdoor word je er namelijk steeds mee geconfronteerd en dit kan positief werken.

Zoek afleiding

Merk je dat je het lastig hebt en in staat bent om weer aan je verslaving toe te geven? Dat is het moment om op zoek te gaan naar afleiding. Dit kunnen natuurlijk verschillende dingen zijn. Het kijken naar een film, sporten of een ander hobby beoefenen: het kan er allemaal bij helpen om je gedachten te verzetten. Probeer niet toe te geven aan de verleiding, maar ga juist op zoek naar afleiding als je het moeilijk hebt.

Zoek hulp

In je eentje zomaar afkicken kan enorm lastig zijn. Omdat je hier alleen in staat, kan het makkelijker zijn om weer een terugval te krijgen. Ten eerste is het belangrijk om hulp te krijgen van je familie en vrienden. Zij willen je er vast bij helpen om af te kicken. Wat ook handig kan zijn, is om professionele hulp in te schakelen. Als je hiernaar op zoek bent, zou je zeker even kunnen kijken op www.connection-sggz.nl. Professionele hulp kan enorm handig zijn, want zij weten als geen ander hoe zij je van jouw verslaving af kunnen helpen. Als je geen weg terugziet en flink in de problemen zit, kan dit dus zeker iets zijn om te overwegen.

Val niet van de ene in de andere verslaving

Lukt het je om af te kicken van jouw verslaving? Dat is natuurlijk fantastisch. Echter is er natuurlijk altijd kans op een terugval. Maar wat ook soms gebeurt, is dat de ene verslaving wordt ingeruild voor een andere verslaving. En dit moet je absoluut zien te voorkomen, want zo ruil je het ene probleem dus weer in voor het andere.

Afkicken van een verslaving is natuurlijk lang niet makkelijk. Vooral als je al een lange tijd verslaafd bent, is dit lastig. Toch heeft het alleen maar voordelen als je probeert af te kicken en om dit uiteraard vol te houden. Deze tips kunnen je er wellicht bij helpen om dit voor elkaar te krijgen, dus houd deze zeker in je achterhoofd.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *