Alcoholverslaving in coronatijd: drinken we meer of juist minder?

Alcoholverslaving in coronatijd drinken we meer of juist minder

Het aantal mensen dat verslaafd is aan alcohol in Nederland lijkt nog altijd ieder jaar toe te nemen. Hiermee is het één van de meest voorkomende verslavingen in ons land. Op dit moment leven we natuurlijk in een geheel andere wereld. Niets is meer zoals het ooit was. Daardoor vrezen we ook voor deze groep verslaafden, maar ook voor mensen die zich hier mogelijk tot zullen voegen de komende maanden. Maar wat voor invloed heeft de coronatijd nu precies op het aantal alcoholverslaafden in ons land? Drinken we meer of juist minder? En is een alcoholverslaving iets waar we ons nu druk om moeten maken?

Tegenstrijdige verhalen

Helaas is hier geen duidelijk antwoord op te geven. Hoewel er al verschillende onderzoeken naar zijn gedaan. Op dit moment zien de meeste verslavingsinstellingen nog geen enorme groei in het aantal nieuwe patiënten. Dat zegt echter niets. De ervaring met andere pandemieën in de geschiedenis leert ons dat de gevolgen voor de mentale gezondheid vaak pas na de crisis duidelijk worden. Zo ook met een mogelijke alcoholverslaving. De kans is dus groot dat deze groep pas ontdekt wordt nadat corona daadwerkelijk voorbij is.

Wel zijn er al wat onderzoeken gedaan naar ons huidige drinkgedrag. Hieruit blijkt dat circa 20 procent meer is gaan drinken thuis, maar ook 20 procent die juist minder is gaan drinken. Hierbij gaat het vooral om gezelschapsdrinkers versus mensen die normaal ook uit verveling naar de fles grepen.

Mogelijke factoren voor het ontwikkelen van een alcoholverslaving

Mogelijke factoren voor het ontwikkelen van een alcoholverslaving

Het baart artsen zeker zorgen dat er mogelijk een golf van nieuwe alcoholverslaafden aan komt. Een alcoholverslaving heeft immers zowel grote gevolgen voor de korte als de lange termijn. Bovendien kan dit ook weer extra druk op de (mentale) gezondheidszorg geven. Maar hoe komt het toch dat sommige mensen sneller naar de fles grijpen in tijden van corona? En waarom ligt het ontwikkelen van een alcoholverslaving dan sneller op de loer dan anders.

De nummer één reden is toch wel angst. Veel mensen leven tegenwoordig met angst. Ze zijn bezorgd om hun gezondheid en de gezondheid van hun dierbaren. Maken zich zorgen over het effect van de maatregelen. Hebben misschien zelfs wel financiële problemen die voortvloeien uit de crisis of voelen zich simpelweg angstig door het gebrek aan perspectief. Wanneer je niet weet hoe je hiermee moet omgaan, dan is de kans groter dat er naar verdovende middelen wordt gegrepen.

Ook speelt verveling een belangrijke rol. We kunnen nog maar weinig en om het voor jezelf dan toch nog een beetje leuk te maken, is het niet gek als je een keer wat vaker naar de fles grijpt. Dat hoeft ook niet erg te zijn. Wanneer dit echter op structurele basis gebeurt en je steeds meer nodig lijkt te hebben, dan kan je afhankelijk worden van alcohol en zo een verslaving ontwikkelen.

Daarnaast is er ook een gebrek aan sociale controle. Hierdoor kan een verslaving veel te laat worden opgemerkt. Normaal gesproken ga je naar het werk, heb je sociale afspraken en wordt er meer van je verwacht dan enkel thuiszitten. Nu wordt dit juist vrijwel verplicht gesteld. Hierdoor valt het totaal niet op wanneer je wegzakt in een verslaving.

Tijdig hulp zoeken

Hulp bij alcoholisme is ook in de coronatijd gewoon mogelijk. Wanneer je merkt dat je afhankelijk wordt van alcohol of je zorgen maakt om iemand in je omgeving, dan is het ook belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Hoe sneller er hulp wordt gezocht, hoe groter de kans op volledig herstel.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.