Andrographis paniculata (Kalmegh): oppepper voor de luchtwegen

luchtwegen vitaminesperpost.nl kalmegh

De ‘r’ zit weer in de maand en dat betekent dat de zakdoekjes niet aan zijn te slepen. Zeker in de huidige tijd willen we allemaal graag onze weerstand en met name de luchtwegen ondersteunen. In de natuur treffen we allerlei planten en kruiden aan die hierbij kunnen helpen. Heeft u bijvoorbeeld al eens van Andrographis paniculata oftewel kalmegh gehoord? Dit veelzijdige ayurvedisch kruid is in dit seizoen helemaal op z’n plaats.

Tekst: Marceline Geelen

Andrographis paniculata of kalmegh is een belangrijk kruid in de in de 6000 jaar oude traditionele kruidenkunde Ayurveda. De ayurvedische leer is sinds enkele jaren officieel door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend. De struik die ook wel Indiase gentiaan wordt genoemd, groeit voornamelijk in India, Thailand, Pakistan, Zuidoost-China, Sri Lanka en Indonesië. Vanwege zijn nuttige kenmerken voor de luchtwegen en weerstand wordt Andrographis paniculata ook wel als ‘Indische echinacea’ betiteld.

Andrographis paniculata is de ‘king of bitters’

De meeste planten bevatten een scala aan goede stoffen die multifunctioneel kunnen worden ingezet. Zo staat Andrographis paniculata in de Ayurveda allereerst bekend als ‘king of bitters’. Dit betekent dat de plant enorm veel bitterstoffen bevat. Dit zijn planteninhoudsstoffen met een bittere smaak. Op het moment dat deze stoffen onze neus of mond prikkelen, geeft ons lichaam een reflexreactie. Deze wordt door de nervus vagus opgevangen, een hersenzenuw die signalen doorstuurt naar verschillende organen. Door dit systeem wordt vervolgens de productie van speeksel, maagsappen, gal, pancreassappen en darmsappen verhoogd. Bovendien hebben bitterstoffen effect op de uitgaande beweging (peristaltiek) van maag en darmen. Op deze manier ondersteunen planten met veel bitterstoffen zoals Andrographis paniculata een betere werking van maag en spijsvertering*. Daarnaast wordt kalmegh vaak gebruikt voor z’n stimulerende en beschermende werking op de lever*.

vitaminesperpost.nl kalmegh

Andrographis paniculata wordt wel eens met echinacea vergeleken

Kalmegh of Andrographis paniculata kan echter méér. In de Ayurveda staat dit bijzondere kruid tevens bekend om zijn verzachtende invloed op de luchtwegen* en als ondersteuner van de weerstand*. Wat dat betreft, wordt het kruid vaak met het beter bekende echinacea vergeleken. Bovendien is kalmegh goed voor hart en bloedvaten*. Andrographis paniculata bevat een breed scala aan goede inhoudsstoffen, zoals diterpenen en flavonen en een hele trits aan stoffen die verwant zijn aan andrographolides. De andrographolides zijn de belangrijkste bioactieve stof. Meestal worden de vooral de bladeren en de wortel van de plant gebruikt, omdat de meeste goede stoffen zich in deze delen van kalmegh bevinden.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Andrograpis paniculata (kalmegh) als voedingssupplement

Andrographis paniculata wordt vaak voor tincturen gebruikt maar ook in voedingssupplementen. Zo kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor Andrographis paniculata capsules. Deze worden geproduceerd door een van ’s werelds beste ayurvedische leveranciers Sabinsa. Elke capsule bevat minimaal 10% andrographolides. Zo bent u altijd verzekerd van een kwalitatief hoogstaand product. Om uw weerstand te stimuleren, kunt u Andrographis paniculata goed combineren met Siberische ginseng. Zo kunt u goed beslagen ten ijs de winter in.

Andrographis_169

Prijs en verkrijgbaarheid

Het Andrographis paniculata (kalmegh) supplement is voor  € 16,95 verkrijgbaar in een verpakking met 60 capsules.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Wij geloven dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *