Barefoot schoenen: misschien heb je er al eens iets over gehoord. Misschien ook niet. In deze blog willen we je uitleggen wat het precies zijn en waarom volgens ons (bijna 😉) iedereen er op zou moeten lopen.
Waarom barefootschoenen?
Voeten bestaan onder andere uit botten, pezen, spieren, gewrichten, banden, bloedvaten en zenuwen. Ze bewegen, ondersteunen en verplaatsen je lichaam. Daarnaast geven ze je informatie over de stand van je lichaam en de omgeving waarin het zich bevindt.
Wanneer je word geboren zijn je voeten heel zacht. De botjes moeten zich nog verder vormen en het spekkige zal in de loop van de jaren verminderen naarmate de voeten groeien en ontwikkelen. De vorm van de voeten is bij de geboorte optimaal; het breedste punt zit vooraan bij de tenen, die gestrekt en ietwat gespreid zijn. Wanneer je met dit beeld in je hoofd kijkt naar reguliere schoenen, zie je dat deze een totaal andere vorm hebben. Reguliere schoenen zijn vrij smal en in meer of mindere mate spits toelopend. Je tenen worden hierdoor als het ware bij elkaar gedrukt. Doordat gewrichten anders komen te staan en je spieren en pezen anders gaat gebruiken, kan de vorm van je voeten blijvend veranderd. Dit zie je bijvoorbeeld bij een hallux valgus.
Door de vaak stijve zool en de hakverhoging in reguliere schoenen kúnnen de spieren en pezen simpelweg niet doen wat ze het liefste doen: bewegen. Het gevolg is dat de kleine, intrinsieke voetspieren lui worden en verzwakken, waardoor de voetboog verzwakt. Door het gebrek aan beweging verstijft de voet en dat kan verschillende problemen met zich meebrengen, zoals verminderde stabiliteit, een hallux valgus of klachten in andere delen van je lichaam, zoals je bekken, rug of nek.
Ook de fatpads onder je voeten kunnen zich niet optimaal ontwikkelen in reguliere schoenen. Fatpads zijn een soort vetkussentjes die je voeten beschermen en maken dat je comfortabel kunt lopen. Wanneer je schoenen dikke, dempende zolen hebben nemen deze de functie van de natuurlijke fatpads over, waardoor ze kleiner kunnen worden of zelfs verdwijnen. Daarnaast zitten er talloze zenuwuiteinden onder je voetzolen, die je vertellen op welke ondergrond je loopt, hoe warm of koud het is, hoe je in beweging moet komen, etc. Je brein heeft deze informatie nodig, maar door de stijve, dikke zolen krijgt het deze onmisbare informatie niet en raken je voeten het contact met de wereld om je heen kwijt.
Tenslotte kunnen zelfs bloedvaten en zenuwen bekneld raken in reguliere schoenen, doordat de vorm van reguliere schoenen zo anders is dan de natuurlijke vorm van je voeten. Als de bloeddoorstroming vermindert, zul je sneller koude voeten krijgen. Wanneer je voeten kunnen bewegen en de bloeddoorstroming goed is, zullen ze sneller warm worden en blijven.
Wat zijn dan wel goede schoenen?
Als je het aan ons vraagt zijn dat minimalistische, oftewel barefootschoenen. Wissel dat zo mogelijk af met het lopen op blote voeten, binnen en ook buiten! Een barefootschoen laat je voeten bewegen zoals het lopen op blote voeten maar biedt wel bescherming tegen scherpe ondergronden en bijvoorbeeld weersinvloeden. Een barefootschoen heeft een soepele, platte zool. De schoenen bieden geen ondersteuning onder de voetboog en hebben geen hakverhoging. Ze hebben een brede toebox en zijn ‘footshaped’. Dat wil zeggen dat ze geen symmetrische punt hebben, maar juist een a-symmetrische pasvorm die de natuurlijk vorm van je voeten volgt. Doordat je voeten alle ruimte krijgen om te bewegen en niet ondersteund worden, worden ze uitgedaagd en zullen ze sterker worden. Klachten kunnen verminderen of verdwijnen.
Mocht je geïnspireerd zijn geraakt door dit artikel en zelf eens barefootschoenen willen proberen, bouw het dan langzaam op. De spieren in je voeten komen ineens veel meer in beweging na vaak (tientallen) jaren op reguliere schoenen te hebben gelopen. Je hele lijf heeft tijd nodig om te wennen aan de standsverandering en om sterker te worden. Een beetje spierpijn kun je gaan voelen, laat dit ook weer herstellen. Ga niet meteen te ver, te hard en teveel doen. Voor advies op maat kun je altijd contact met ons opnemen.