Column: Blotevoetenwandelingen, weldaad voor lichaam en geest

barefoot

De meesten van ons zijn opgegroeid met de volkswijsheid dat je goede en stevige schoenen moet dragen tijdens het wandelen. De moderne (wandel)schoen is hier helemaal op voorzien: ondersteuning door een voetenbed, een stevige zool, soms wat hoger om de enkel te beschermen…

Dat evolutietechnisch de mens langer blootsvoets gelopen heeft dan geschoeid en dat de natuurlijke voet gemaakt is om kilometers op te kunnen lopen, wordt vergeten. Zelfs in vele wetenschappelijke onderzoeken.

Onze voeten zijn van nature flexibel en sterk. Ze zijn voorzien van botten, pezen, spieren, banden, bloedvaten en zenuwen die allemaal bedoeld zijn om ons lichaam te ondersteunen, te verplaatsen en informatie te geven over de stand van ons lichaam en de omgeving waarin het zich bevindt. Door het dragen van traditionele schoenen blijven vele voetspieren “passief”. Hierdoor worden de voeten lui en zwak en ontstaan er verschillende voetklachten. Voetgerelateerde problemen zijn zelfs gestegen ondanks de introductie van de vele High-Tech oplossingen in schoenen. De reden hiervoor ligt in het feit dat de schoenenindustrie in de verkeerde richting denkt. Het verwijdert zich van wat voor de mens de natuurlijke manier van bewegen is, namelijk blootsvoets lopen!

blotevoetenwandeling

Uit de schoenen stappen activeert direct de voetspieren, pezen en banden. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures in zowel de voet zelf als in het verdere lichaam. Daarnaast stimuleert blootsvoets lopen ook nog eens de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie voorkomt hart- en vaatziektes en houdt de voeten warm.

De variatie van de ondergrond zorgt voor veel verschillende bewegingen en sensaties in je voeten. Dat vinden ze heerlijk en geeft je een gevoel van vrijheid! Je ervaart een algehele ontspanning in je lichaam, je hoofd wordt leeg en je voelt na het wandelen een stroom van nieuwe energie.
Kortom, laat je voeten herleven en wandel blootsvoets in de natuur!

blotevoetenwandeling

En kunnen we allemaal zomaar de schoenen uittrekken en blootsvoets gaan wandelen? Ja dat kan! Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen grens in afstand en tempo en is het belangrijk om die grens niet te overschrijden. Het is ook aan te raden om altijd schoeisel mee te nemen. Je start op blote voeten en als het te veel wordt, trek je weer de schoenen aan om de voet even rust te geven. Het is belangrijk om je voeten de tijd te geven om hun natuurlijke beweging terug te vinden.

In Nederland en België zijn er op verschillende plaatsen gratis begeleide blotevoetenwandelingen in de vrije natuur. En op 25 september 2016 is de 1ste Nationale Blotevoetenwandeling op de Veluwe. Een wandeling van 10 km die je al dan niet volledig blootsvoets kan ervaren!

Liesje Thienpont en Ludka Vloemans
Oprichters van Blotevoetenwandelingen en VoetAktief
www.blotevoetenwandelingen.nl
www.voetaktief.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *