De genezende werking van bewegen

De genezende werking van bewegen

Of je nu jong, oud, fit of misschien zelfs ziek bent, beweging is voor iedereen belangrijk. Zo ontwikkelt Novymed medisch meubilair dat gericht is op de kracht van mobiliteit; meer bewegen en sneller uit bed. Dagprogramma’s in de psychiatrie bevatten steeds vaker een onderdeel fysieke inspanning en beweging staat bovenaan de prioriteitenlijst van veel leefstijlinterventies. Maar ook als je niet ziek bent, is beweging een krachtig middel om je gezondheid te versterken. Bewegen levert namelijk niet alleen fysieke voordelen op, maar kan ook je mentale welbevinden verbeteren en zelfs een blijvend gunstig effect op je hersenen hebben. Ben je benieuwd naar de grootste voordelen van bewegen op je gezondheid? Lees snel verder.

Fysieke voordelen

Bewegen hoeft niet altijd sporten te zijn. Je kunt zelfs beter dagelijks een wandeling maken of de fiets vaker verruilen voor de auto, dan je een keer in de week in het zweet werken in de gym. Beweging verhoogt je stofwisseling en bevordert spieropbouw en vetafbraak. Goed voor je conditie, uithoudingsvermogen en gewicht dus. Je vergroot je longinhoud en versterkt je ademhalingsspieren, waardoor je minder vatbaar wordt voor longaandoeningen. Ook op de langere termijn draagt regelmatig bewegen namelijk bij aan het voorkomen van ziektes en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes en verschillende vormen van kanker. Daarbij verbeter je door te bewegen je motoriek en coördinatie, waarmee je het uitvoeren van dagelijkse taken makkelijker maakt. 

Stemming verbeteren en stress verlagen

Door te bewegen, bouw je opgebouwde stresshormonen op een natuurlijke manier af. Of je nu last hebt van een dipje of kampt met serieuze mentale problemen, in bijna alle gevallen zal je stemming verbeteren. Dansen, zwemmen, fietsen of alleen al een klein blokje om, fysieke beweging verbetert de werking van je endorfinesysteem, wat een belonend gevoel oplevert en een antidepressieve werking heeft. In sommige gevallen blijkt bewegen zelfs net zo effectief tegen depressieve klachten als medicatie. Als je veel stress of spanning ervaart, kunnen soorten beweging die meer gericht zijn op ontspanning, zoals yoga of mindfulness, je helpen je hartslag en ademhaling tot rust brengen. Hiermee doorbreek je de vicieuze stresscirkel en zullen stresshormonen afnemen.

Positief effect op je brein

Als je je brein gezond en vitaal wilt houden, is regelmatig bewegen cruciaal. Fysieke beweging stimuleert namelijk neurogenese: de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook bevordert het de groei van verbindingen tussen hersencellen en de neuroplasticiteit: het vermogen van je brein om zich te reorganiseren en aan te passen. Van bewegen word je dus niet alleen fysiek maar ook mentaal weerbaarder en flexibeler. Zo verbeter je je geheugen, concentratie en cognitieve vaardigheden en helpt bewegen op de lange termijn geestelijke achteruitgang, bijvoorbeeld bij dementie, te vertragen.

Door regelmatig te bewegen help je je gewicht en conditie op pijl te houden, voorkom je serieuze ziektes en aandoeningen en verbeter je je mentale welbevinden en zelfs de conditie van je hersenen. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *