De kracht van magnesium

Magnesium is een van de meest onderschatte mineralen in onze voeding

Is er iets met je botten of je tanden, dan hoor je meteen dat je calcium nodig hebt. En heb je last van migraine, dan krijg je pijnstillers. Last van vermoeidheid? Dan heb je vast ijzertekort. Voor een hoge bloeddruk zijn er natuurlijk ook medicijnen. Wanneer je kampt met depressieve gevoelens krijg je antidepressiva, wanneer je geheugen achteruit gaat moet je oefeningen doen en als je wilt afvallen moet je op dieet. Maar wist je dat al deze problemen, kwalen en ziektes ook enorm kunnen verbeteren door het innemen van magnesium? De helft van alle Nederlanders heeft namelijk magnesiumtekort!

Magnesium: wat is dat?

Magnesium is een scheikundig element. Veel mensen zullen het dan ook kennen van de scheikundelessen, waar het heel interessante resultaten kan opleveren. Maar magnesium kan nog veel meer. Het speelt een belangrijke rol bij meer dan 350 processen in het lichaam. Het heeft vooral een grote rol als hulpstof bij deze processen. Magnesium is een mineraal dat van nature veel voorkomt in de grond. Het kan gewonnen worden als het wordt opgelost in water (denk aan mineraalwater). Het zit ook in ons eten, maar veel minder dan vroeger door de grootschalige landbouw. De meeste Nederlanders komen dan ook magnesium tekort, wat kan leiden tot heel veel problemen in het lichaam.

Wat doet magnesium zoal?

Magnesium doet zo ontzettend veel dat er al honderden onderzoeken naar zijn gedaan. Daar zijn heel veel verschillende functies van magnesium mee ontdekt. Bijvoorbeeld:

  • Zonder magnesium zullen calcium en vitamine D niet goed werken om botten en tanden te versterken. Je hebt dus een combinatie van deze drie elementen nodig om sterkere botten en tanden te krijgen.
  • Magnesium kan helpen bij depressieve klachten. Het merendeel van mensen met een depressie heeft magnesiumtekort. Uit onderzoek blijkt dat magnesiumsupplementen bij hen vaak even goed werken als antidepressiva.
  • De energievoorziening werkt beter met voldoende magnesium. Onder andere wordt de schildklier beter gestimuleerd, wordt eten beter verteerd en blijft de suikerspiegel meer stabiel dankzij de werking van magnesium in allerlei verteringsprocessen.
  • Migraine kan sterk afnemen en zelfs verdwijnen wanneer er extra magnesium wordt ingenomen

Er zijn nog veel meer dingen die magnesium doet, maar die kunnen onmogelijk allemaal worden opgesomd. Toch zijn deze vier voorbeelden al een belangrijke stimulans om extra te letten op de inname van magnesium.

In welke voeding zit magnesium?

Magnesium was oorspronkelijk heel sterk aanwezig in de meeste groentes. Echter, door de grootschalige landbouw is het magnesiumgehalte sterk afgenomen. Planten krijgen minder tijd om te groeien en er zit minder magnesium in de grond. Ook in andere producten zit magnesium, maar we krijgen er niet vaak genoeg van binnen. Dit zijn de grootste bronnen van magnesium: pinda’s, spinazie, soja, tarwekiemen en cacao. Door het eten van veel volkoren brood en een paar stukjes donkere chocola per dag wordt de magnesiuminname al een stuk hoger. Maar vaak is het ook verstandig om een extra supplement te nemen.

Magnesiumsupplementen: de mogelijkheden

Er zijn allerlei supplementen te krijgen. De meeste bestaan uit pillen. Echter, die pillen hebben als nadeel dat er ook veel onnodige hulpstoffen in zitten. Voor veel mineralen is het nodig om te werken met pillen, omdat ze niet op een andere manier in het lichaam worden opgenomen. Dat geldt echter niet voor magnesium, dat ook via de huid in het lichaam komt. Permsal heeft een unieke methode ontwikkeld om magnesium te winnen. Het magnesium is dan opgelost in water en kan daardoor op veel verschillende manieren worden verwerkt. Bij MagnesiumOnline worden verschillende van hun producten aangeboden. Hier vind je onder andere magnesium geld, een magnesium scrub (heerlijk om de huid mee te reinigen!) en magnesium olie. Zo kun je op allerlei manieren jezelf heerlijk verwennen en tegelijkertijd goed zorgen voor je gezondheid.

Magnesium is een mineraal dat we absoluut nodig hebben. Toch krijgen we meestal veel te weinig binnen. En dat zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen! Omdat klachten gerelateerd aan een magnesiumtekort over het algemeen vaag zijn of niet onderkend worden, wordt er weinig aan gedaan. Het is daarom raadzaam om gedurende minimaal 3 weken magnesium als supplement te gebruiken. Dan kun je zien hoeveel verschil het eigenlijk maakt voor jouw gezondheid.

Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *