Goed nieuws voor vegans: nu ook vitamine D3 uit korstmos

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, vitamine D kom maar gauw! Na de winter schreeuwt ons lichaam bijna om zonlicht. Vitamine D is immers betrokken bij verschillende lichaamsprocessen. Denk hierbij aan de celdeling en de opname van calcium. Vooral mensen met een donkere huidskleur, ouderen en mensen die minder dan half uur per dag buiten komen, hebben veel behoefte aan voldoende vitamine D3. Er is nu ook vegan vitamine D3 uit lichen. 

Tekst: Marceline Geelen 

We noemen het vaak een ‘winterdip’, dat lamlendige gevoel dat we ervaren na maanden zonder veel zon. Het is dus niet zo vreemd dat we in het voorjaar allemaal opveren en meer energie ervaren. De zon biedt immers van april tot september genoeg mogelijkheden om het lichaam zelf vitamine D te laten aanmaken. Mits u tenminste dagelijks uw huid minimaal een kwartier (zonder zonnebrandcrème) aan de zon blootstelt. Van oktober tot en met maart staat de zon niet hoog genoeg. In deze maanden zou u uw vitamine D kunnen aanvullen met een (vegan) supplement.

Naast dierlijke nu ook plantaardige variant vitamine D3

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. We kunnen zelf vitamine D aanmaken, omdat het door zonlicht in de huid van dieren en mensen wordt gevormd. We kennen twee vormen van vitamine D: vitamine D2 en D3. We treffen vitamine D2 in kleine hoeveelheden aan in planten en micro-organismen. Vitamine D2 wordt ook wel ergocalciferol genoemd en D3 cholecalciferol. Vitamine D3 is bijna altijd dierlijk. U treft het bijvoorbeeld aan in vette vis, eigeel en margarine. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook supplementen met een compleet plantaardige variant vitamine D3.

Vegan vitamine D3 uit korstmos

Een vegetarische vitamine D was al eerder op de markt verkrijgbaar. Deze is afkomstig uit schapenwol. Logischerwijs was deze echter nog steeds niet wat op het verlanglijstje van veganisten stond. Hun wens wordt nu vervuld met een geheel vegan vitamine D3. Deze variant is vitamine D3 uit lichen. In het Nederlands is lichen beter bekend als korstmos. Deze variant is een geheel veganistische variant, die bovendien de goed opneembare vorm cholecalciferol (D3) bevat.

Wat doet vitamine D3 in het lichaam?

We hebben vitamine D3 broodnodig voor stevige botten en tanden. Vitamine D3 is namelijk verantwoordelijk voor een optimale opname van calcium en fosfor uit de voeding. Vitamine D3 is tevens belangrijk voor het afweersysteem. Vitamine D3 draagt daarnaast bij aan de instandhouding van sterke botten en belangrijk voor sterke tanden. Bovendien speelt het een rol bij het behouden van sterke spieren. Niet zo vreemd dus dat er veel belangstelling is voor de diverse functies van (vegan) vitamine D3 in het lichaam.

Vegan vitamine D3

Er is dus goed nieuws voor vegetariërs en veganisten. Vitaminesperpost.nl heeft nu namelijk ook vegan vitamine D3 in het assortiment. Deze vegan vitamine D3, afkomstig uit korstmos (lichen), is er in 2 varianten: Vitamine D3 Plantaardig 1000 IE (€ 14,95; 120 vegetarische capsules) en Vitamine D3 Plantaardig 2000 IE (€ 19,95, 100 vegetarische capsules).

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.