Goedkoper, duurzamer en gladder scheren met een ouderwets scheermes

trendhim

Scheren is voor de meeste mannen een vreselijk saai karwei. Ik stelde het persoonlijk altijd uit tot mijn vriendin niet meer met me gezien wilde worden, of ik een belangrijke vergadering had. Dan was mijn baard natuurlijk al zo lang geworden dat het scheren zelf een pijnlijke en tijdsrovende onderneming werd.

Dit is echter veranderd toen ik het scheren met een ouderwets scheermes heb ontdekt. Niet alleen is het gebruik van een safety razor, traditionele shavette of open scheermes leuker, als je het scheren ermee onder de knie hebt, levert het ook een gladdere, gezondere huid op, spaar je geld uit en verklein je je ecologische voetafdruk.
Na jaren trouw aan mijn gillette Mach 3 heeft die nu een nieuwe eigenaar en heb ik mij een klassieke safety razor, scheerkwast en open scheermes aangeschaft.

Lees ook: Mannen willen meukvrije boxershorts.

Wat zijn de voordelen?

Gladdere en gezondere huid

Als je ook wel eens last hebt van geïrriteerde huid, rode plekken of ingegroeide haren na het scheren, dan kan klassiek scheren een oplossing bieden. De moderne scheermessen met 3, 4 of 28 mesjes zijn niet geschikt voor alle huid- en baardtypes. Voor sommige mannen veroorzaken ze teveel huidirritatie.
Als jij hier ook last van hebt, dan kan je het eens met een safety razor, open scheermes of shavette proberen. Zodra je de techniek onder de knie hebt leveren deze scheermessen vaak een gladder resultaat zonder irritatie op.
Let wel, de leercurve met een open scheermes en shavette is wat hoger dan die van een double-edge safety razor. Je kan eventueel eerst even bij de barbier op cursus.

Goedkoper en beter voor het milieu

Hoewel de scheermeshouder wat duurder is dan die van moderne scheermessen, zijn de mesjes zelf vele malen goedkoper. De scheermeshouder kan je aanschaffen vanaf ongeveer 30 Euro en een shavette vanaf 25 Euro. Een pak mesjes van 15 kan je al kopen vanaf 6 Euro.

“Een open scheermes is wat duurder in aanschaf,
maar als je hem goed onderhoudt, gaat hij generaties mee.”

Met een safety razor of shavette heb je heel wat minder afval dan met een modern scheermes (geen plastic, enkel de metalen mesjes die makkelijk te recyclen zijn). Een goed open scheermes dat netjes wordt onderhouden gaat waarschijnlijk de rest van je leven mee.

Bij het traditioneel scheren hoort ook het gebruik van een klassieke scheerzeep. Deze bevatten doorgaans veel minder chemische ingrediënten dan scheerschuim. Je vindt makkelijk 100% natuurlijke scheerzepen die heel goed werken. Zelf heb ik deze scheerset aangeschaft.

Een authentieke en leuke scheerervaring

Hoewel scheren nog steeds niet mijn favoriete hobby is, is het wel veel aangenamer met een safety razor of open scheermes (dat ik af en toe gebruik).
In tegenstelling tot bij het gebruik van een modern mesje, is scheren met een klassiek scheermes een leerproces. Dit maakt het uitdagend en daardoor geeft een succesvolle scheerbeurt een gevoel van voldoening.

Nog een voordeel is dat als ik nu mijn baard wat langer laat staan (wat nog wel regelmatig gebeurt), het scheren heel wat vlotter gaat. Met een modern scheermesje is het scheren van een langere baard echt een nachtmerrie. De kleine mesjes lijken de baardharen er eerder uit te rukken dan af te snijden. Met een safety razor heb je dit probleem nagenoeg niet, tenzij je baard echt ontzettend lang is.

Meer lezen

Veilig slapen met je smartphone
WasteBoards lanceert eerste 100% circulaire skateboardlijn ter wereld

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *