Hoe ambulante begeleiding kan helpen bij een angststoornis

Hoe ambulante begeleiding kan helpen bij een angststoornis

Ervaar je vaak angst in bijvoorbeeld sociale situaties of raak je zonder aanleiding opeens in paniek? Dan is het mogelijk dat je een angststoornis hebt. Het leven met een angststoornis kan best lastig zijn. Heb je bijvoorbeeld last van een sociale fobie? Dan probeer je misschien wel sociale situaties uit de weg te gaan, omdat je bang bent voor wat anderen van je vinden. 1 op de 5 Nederlanders ontwikkelt een angst- of dwangstoornis. Een angst- of dwangstoornis kan grote gevolgen hebben voor jezelf, maar ook voor je naasten. Daarnaast kunnen de naasten ook te veel proberen te helpen, waardoor de klachten alleen maar erger worden. Het inschakelen van hulp is daarom erg belangrijk.

Angststoornis

Angst ervaren in bepaalde situaties is normaal. Angst is namelijk een emotie die je lichaam attendeert op gevaar. Je lichaam maakt dan het stofje adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat je snel reageert bij gevaarlijke situaties. Het is echter wel de bedoeling dat de angst na een bepaalde tijd verdwijnt. Er is sprake van een angststoornis, als je angst ervaart bij ongevaarlijke situaties. Een angststoornis kan verschillen per persoon en kan verschillende oorzaken hebben. Een angststoornis kan bijvoorbeeld opkomen doordat je iets traumatisch hebt meegemaakt. Maar medicatie of andere onderliggende psychische klachten kunnen ook de oorzaak zijn. Het leven met een angststoornis is voor iedereen anders, en daarom kan de benodigde hulp ook voor iedereen anders zijn.

Ambulante begeleiding

Bij een angststoornis kun je ambulante begeleiding krijgen om je te helpen met je stoornis. Bij ambulante begeleiding word je in je eigen omgeving ondersteund. Ze helpen je met het leren omgaan met je stoornis. Hiervoor bieden ze praktische hulp, zoals hulp met het inrichten van je dag, maar ook emotionele ondersteuning en vaardigheidsontwikkeling. Samen met de begeleiders wordt je angststoornis in kaart gebracht. Hiervoor wordt gekeken naar situaties waarin je bang bent en hoe dit verholpen kan worden. Vervolgens zal de begeleider je stimuleren om het vermijdingsgedrag te doorbreken. Je kunt bij verschillende begeleiders terecht, zoals bij Ambulante begeleiding bij Plushome. Zij helpen je dan met je angststoornis.

Hoe kom je in aanmerking voor ambulante begeleiding?

Vaak is er een indicatie nodig om in aanmerking te kunnen komen voor ambulante begeleiding. Dit betekent dat iemand moet kijken of jij echt recht op zorg hebt. Om een indicatie te krijgen voor ambulante begeleiding moet je langs het CIZ. Het CIZ geeft alleen een indicatie als je langdurige begeleiding nodig hebt. Als je geen langdurige begeleiding nodig hebt, kun je hulp vanuit de gemeente krijgen. Je kunt dan langs een zorgloket in je eigen gemeente. Hier zal je jouw klachten moeten uitleggen en vervolgens kunnen zij je een indicatie geven. Nadat je de indicatie van het CIZ of zorgloket hebt ontvangen, kun je een zorgaanbieder zoeken in je omgeving.