Hoe kun je liefdesverdriet verwerken?

Nadat een relatie verbroken is, kun je stellen dat het verwerken van liefdesverdriet een uitdaging is. Je krijgt te maken met de volgende gevoelens:

 • Je voelt je futloos
 • Je bent snel geïrriteerd
 • Je hebt geen eetlust
 • Je hebt nergens meer zin in
 • Je vraagt jezelf continu af hoe dit heeft kunnen gebeuren
 • Je slaapt slecht

Hoe ga je met dit soort symptomen om en hoe kun je liefdesverdriet verwerken?

Liefdesverdriet: wat is het eigenlijk?

Liefdesverdriet is afhankelijk van de intensiteit van een relatie. Op welke manier je liefdesverdriet ervaart, heeft te maken met de duur, omstandigheden en jullie karakters. Liefdesverdriet voelt als een rouwproces waarbij je iemand in jouw leven verliest. Daarnaast heeft een studie uit 2011 aangetoond dat bij liefdesverdriet exact dezelfde hersengebieden als bij fysieke pijn getriggerd zijn: de anterior cingulate cortex. Ook blijkt uit onderzoek dat dit liefdesverdriet, verlies of afwijzing op sociaal vlak vaak als intenser wordt ervaren als fysieke pijn. Dat betekent dat dit hersengebied zeer intens geactiveerd wordt.

Liefdesverdriet op de juiste manier verwerken

Voor een groot deel kun je niet om liefdesverdriet heen en heb je er gewoonweg mee te dealen. Bij het verwerkingsproces doorloop je een aantal stappen.

 • Je accepteert dat een relatie verbroken is

Accepteren dan een relatie voorbij is, kun je zien als het belangrijkste onderdeel van het verwerkingsproces. Pas als je accepteert dat een relatie gestopt is, ben je klaar voor het volgende. Soms zie je dat het lang duurt voordat er acceptatie is. Vaak probeer je er eerst samen uit te komen of gaat het een aantal keer aan en uit voor er berusting in het beëindigen van een relatie ontstaat.

 • Je relativeert het verlies

Bijna iedereen krijgt wel is met een verbroken relatie te maken. Gelukkig is dit niet het einde van de wereld, er zijn meer mannen en vrouwen om jouw tijd mee te delen. De kans is groot dat je vroeg of laat weer een andere relatie vindt. Door te relativeren kun je snel weer op het juiste pad komen.

 • Je ontvangt support van vrienden en bekenden

Ondersteuning van vrienden en bekenden maakt het mogelijk om liefdesverdriet sneller te verwerken. Zeker in het begin zullen zij er volop voor je zijn. Houd er echter rekening mee dat daar een einde aan zit, als het nieuwtje er vanaf is zul je minder of helemaal geen meer support ervaren. Je staat er vanaf dat moment alleen voor.

 • Je kunt het leven weer oppakken

Op een gegeven moment merk je dat de vrijgekomen tijd wordt ingevuld op andere manieren. Je ervaart een stukje vrijheid en misschien word je daar zelfs gelukkig van.

 • Je start een nieuwe relatie

Na verloop van tijd ben je er klaar voor om een nieuwe relatie te starten. In sommige gevallen is het na een tussenperiode mogelijk om jouw oude relatie weer op te pakken. Je kunt jullie relatie een nieuwe kans geven. Na een periode van berusting voel je duidelijk waar je het best aan doet: een nieuwe relatie of terug naar jouw ex.

 

Toon de 2 reacties
 1. Verstegen schreef:

  Goede informatie bedankt.

 2. Verstegen schreef:

  Goede informatie.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.