Hoe stel je een zorgverzekering samen die bij je past?

Hoe stel je een zorgverzekering samen die bij je past

Als je gezond wilt leven, heb je ook een goede zorgverzekering nodig. Toch is dit vaak niet het eerste waar mensen aan denken. Daardoor kan het gebeuren dat je een zorgverzekering hebt, die niet zo goed bij je zorgvraag aansluit. Bovendien verandert je zorgvraag ook in de loop der jaren, nog meer reden dus om regelmatig even te kijken of de verzekering die je afgesloten hebt, nog passend is voor je. Om je te helpen om een pakket samen te stellen waar je goed mee uit de voeten kunt, leggen we je hier uit hoe je een zorgverzekering kunt regelen waarmee je de zorg kunt krijgen die je nodig hebt.

Je zorgvraag verandert: pas je zorgverzekering daarom aan

Als je jong bent, heb je andere zorg nodig dan wanneer je ouder wordt. Mensen die al op leeftijd zijn, zien vaker een huisarts en moeten vaker behandeld worden in een ziekenhuis. Het is daarom belangrijk dat je een goede ziektekostenverzekering afsluiten gaat. Je bent verplicht om een basisverzekering te kiezen. Deze komt in meerdere vormen. Het verschil tussen deze opties is de mate waarin niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt. Je zorgverzekeraar sluit namelijk contracten af met zorgverleners zodat je daar zorg kunt afnemen. Omdat het niet mogelijk is om met alle partijen contracten af te sluiten, kan het gebeuren dat je zorg wilt afnemen bij dergelijke niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Je kunt hier in je verzekering rekening mee houden. Je kunt namelijk bepalen hoeveel procent van deze zorg alsnog uitbetaald wordt. Je kunt er zelfs voor kiezen om alle niet-gecontracteerde zorg te laten betalen. Dat bespaart je geld, al betaal je meer premie.

De beste verzekering is geheel afgestemd op jouw zorgvraag

Wie alles uit zijn zorgverzekering wil halen, doet er verstandig aan om deze zo goed mogelijk op je zorgvraag af te stemmen. Dat betekent dat je goed kijkt naar wat je aan zorg nodig denkt te hebben. Kan dit dan? Je weet nu toch niet of je volgend jaar ziek gaat worden? Dat klopt, maar je kunt vaak wel inschatten of je volgend jaar naar de tandarts wilt of dat je weer naar de fysiotherapeut moet. Bij het afsluiten zorgverzekering is het daarom goed om te zorgen dat je aanvullende pakketten toevoegt. Hiermee haal je meer uit je verzekering omdat bijvoorbeeld de kosten die je bij je tandarts maakt, nu ook vergoed worden door je verzekeraar. Zo kun je de zorg krijgen die je nodig hebt, zonder dat je daar de hoofdprijs voor hoeft te betalen. Bekijk daarom alle aanvullende opties even goed.

Wat als je de kosten van je verzekering niet meer kunt betalen?

Het kan gebeuren dat je moeite hebt om de kosten van je zorgverzekering te betalen. In dat geval is het goed om te weten dat je zorgtoeslag kunt aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid die je zelfs met terugwerkende kracht kunt aanvragen. Had je dus de afgelopen jaren niet heel veel ruimte in je budget, dan is de kans groot dat je alsnog compensatie kunt krijgen. Je kunt dit aanvragen via je persoonlijke account bij de overheid. Een andere manier om geld te besparen, is door ieder jaar even te vergelijken of andere aanbieders je ook voor een lagere prijs kunnen helpen. Je mag namelijk eens per jaar overstappen en het kan veel geld besparen wanneer je dit ook doet. Dit hoeft niet veel werk te zijn want je kunt online tal van handige sites vinden waarop je alles zo kunt regelen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *