Hoe weet ik welke lenzen ik moet dragen?

Hoe weet ik welke lenzen ik moet dragen

Lenzen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn dan ook veel mensen die dagelijks gebruik maken van lenzen. Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen lenzen voor bijziendheid en verziendheid; bijziendheid houdt in dat je van dichtbij alles scherp kunt zien terwijl verziendheid juist betekent dat je van veraf goed kunt kijken. Op basis hiervan wordt er gezocht naar een lens die geschikt is voor jouw ogen.

Hoewel de mate van verziendheid of bijziendheid veel zegt over het soort lens dat er nodig is voor jouw ogen, is dit niet allesbepalend. Zo kan het zijn dat jij zowel last ervaart door bijziendheid als verziendheid of is het mogelijk dat jouw ogen niet helemaal rond zijn, maar wat ovaalvormig. Ook dit zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op het type lens dat nodig is voor jouw ogen. In deze blog lees je daarom meer over een aantal veelvoorkomende soorten lenzen.

Bijziend én verziend: multifocale lenzen zijn de oplossing

Het merendeel van de Nederlanders heeft een bril of lenzen, omdat ze ofwel verziend ofwel bijziend zijn. Dit wordt ook wel aangeduid met min en plus. Desalniettemin kan het zomaar zijn dat jij het zowel veraf als dichtbij moeilijk kunt zien, wat erop duidt dat je bijziend én verziend bent. Een normale bril is daarom niet voldoende om scherp te kunnen zien, waardoor de opticien hoogstwaarschijnlijk een multifocale bril of lenzen zal aanraden. Deze lenzen combineren de twee sterktes (min en plus) in één lens, zodat je ogen op de juiste manier gecorrigeerd zullen worden.

Dagelijks, wekelijks of maandelijks nieuwe lenzen

Sommige mensen dragen hun lenzen een hele maand lang, terwijl andere mensen dagelijks nieuwe lenzen indoen. Waarom is dat, hoor ik je denken. Een groot voordeel van daglenzen is dat ze erg hygiënisch zijn en het gebruiksgemak hoog is. Elke dag doe je immers nieuwe lenzen in en na een dag dragen, kun je ze gewoon weggooien in plaats van bewaren in een lenzendoosje. Een bekend type daglenzen is Dailies Total 1. Daarentegen kennen maandlenzen een aantrekkelijkere prijs-kwaliteitverhouding en kunnen maandlenzen soms ook ’s nachts gedragen worden. Bovendien bestaan er diverse soorten maandlenzen, waaronder de gekleurde lenzen. Zeker als je een keer wil ervaren of een andere kleur iris bij jou past of als je jezelf aantrekkelijker vindt met een andere kleur iris, is het aan te raden om eens gekleurde maandlenzen uit te proberen.

Torische lenzen

Zoals in de inleiding al duidelijk werd, zijn niet alle ogen rond. Hoewel het logisch is om te denken dat dit wel het geval is, kan onwetendheid hierover problemen veroorzaken. Als je namelijk normale lenzen draagt terwijl je ovaalvormige ogen hebt, zal je hier mogelijk last van ervaren. Bovendien is de oplossing eenvoudig; torische lenzen zijn namelijk speciaal ontworpen voor mensen astigmatisme, de naam voor ovaalvormige ogen. Torische lenzen worden ook wel lenzen met een cilinder genoemd. Het is dus aan te raden om een kijkje te nemen op de website van Vision Direct om te achterhalen of torische lenzen geschikt zijn voor jouw ogen. Bovendien krijg je hier meer uitleg over het gebruik van dit soort lenzen en de voor- en nadelen van lenzen met een cilinder. Aarzel dus niet om naar de website van Vision Direct te gaan, want niets is fijner dan prettig te kunnen kijken!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *