Houd je huid gezond!

gezond

En je longen ook...

Het idee van ‘een gezonde geest huist in een gezond lichaam’ staat je vast wel aan. En in januari gaan we er allemaal weer voor, onder het mom van ‘goede voornemens’. Maar weet je, het kan ook vandaag: na het lezen van dit artikel. Moeiteloos. 

Naast voeding heeft je omgeving een zeer grote impact op je gezondheid. Via je longen en je huid -je grootste orgaan- sta je rechtstreeks in contact met je omgeving. En daar valt een enorme winst te behalen.

De feiten*
De huid beschermt je lijf tegen allerlei stoffen, bacteriën en schadelijke invloeden van buitenaf. Verder voorkomt de huid uitdroging en regelt ze de temperatuur van je lichaam. Ook wordt vitamine D in de huid aangemaakt dat je nodig hebt voor je botten, en heeft het een indrukwekkend zelfherstellend vermogen.

Gebruik voor je was- en schoonmaakbeurten producten zonder geur- en kleurstoffen

Nu heeft onze huid elke seconde contact met oppervlakten, materialen en/of de lucht. Natuurlijk wassen we onszelf ook en ‘versieren’ we onszelf graag met verzorgingsproducten, make-up, geurtjes en steeds vaker met tatoeages. Gelukkig reageert ons afweersysteem direct als chemische stoffen zoals verzorgingsproducten en make-up via de huid binnendringen: via je bloed arriveren witte bloedcellen in je huid die de indringers onschadelijk maken. Maar steeds vaker lijken deze witte voorvechters van je gezondheid te veranderen in allergiecellen die zich richten op één bepaalde stof. En zo bouw je langzaam een allergie op!

gezond


Wist je dit?

Water zorgt ervoor dat de huid uitdroogt, en verdamping van water uit jouw huid neemt juist toe als het nat is! Bovendien kunnen in water allerlei stoffen zijn opgelost; denk maar aan een reinigingsmiddel of iets dat je met natte handen aanpakt. Is je huid uitgedroogd door langer of veelvuldig contact met water, dan neemt de bescherming af. Ook te lang en/of te heet douchen veroorzaakt uitdroging en dus verminderde bescherming.

Overgevoeligheid en eczeem
De gevoeligheid voor een stof verschilt per persoon. Wat hiervan de reden is, is niet bekend. Het gaat in ieder geval om een combinatie van factoren zoals aanleg, mate van blootstelling en waar je werkt of woont.
Soms zijn je luchtwegen overgevoelig, bijvoorbeeld na een verkoudheid. Soms is die overgevoeligheid aangeboren en reageer je op prikkels die voor anderen normaal zijn. Ook parfum kan de longen irriteren.

Huid- en longvriendelijk
Preventie, en dus zorgen dat je je omringt met schonere lucht en minder in aanraking komt met chemische stoffen en dergelijke, daar ligt de grootste winst. Dus wat korter en minder heet douchen of badderen; niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je portemonnee!
Voorkom ook huidirritaties en allergische reacties zo veel mogelijk, door voor je was- en schoonmaakbeurten producten zonder geur- en kleurstoffen te gebruiken. Bijvoorbeeld die van Klok, die het Allergie Keurmerk van het Huidfonds dragen. Daar zijn dus géén allergenen noch parfum aan toegevoegd waardoor de kans op een allergische reactie beperkt is, en mensen met een longaandoening zoals COPD of Astma ook probleemloos deze producten kunnen gebruiken. Daarnaast zijn de producten van Klok ook nog eens minder schadelijk voor het milieu en ons ecosysteem en zijn zij gecertificeerd met het EU Ecolabel.

* Helaas ook een feit 
Voor meer dan twee miljoen (!) Nederlanders is een gezonde huid niet vanzelfsprekend.
Stichting Nationaal Huidfonds ondersteunt mensen met een huidaandoening.

klok eco banner

Gerelateerd
>  Wereld ToiletDag: Let’s Give A Shit!
>  Gezonde avonturen in de slaapkamer

Het Ecobed

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *