Op deze manier houd je je ogen gezond

Op deze manier houd je je ogen gezond

Je zou de gezondheid van je ogen bijna voor lief nemen. Waarom zou je er immers aandacht aan besteden als je nergens last van hebt? Toch is het belangrijk om je ogen goed te verzorgen; je zicht is namelijk een van je belangrijkste zintuigen dus je ogen verdienen zeker wat extra aandacht. Ben je benieuwd wat je kunt doen om je ogen in de beste conditie te houden? Lees dan snel verder om een aantal tips op dit gebied te ontdekken!

De juiste voeding

Je kunt met de juiste voeding de gesteldheid van je ogen bevorderen. Vooral groente en fruit zijn producten waar je vitamines uit kunt halen die belangrijk zijn voor je ogen. Door bijvoorbeeld regelmatig sinaasappels, bessen of paprika te eten krijg je meer vitamine C binnen en dat kan veel oogziektes voorkomen. Vitamine A en zink zijn ook belangrijk om je ogen gezond en goed functionerend te houden en dit kun je dan weer uit producten zoals vlees, vis, schaaldieren of eieren halen.

Laat je ogen opmeten

Twijfel je of je toe bent aan lenzen of een bril? Dan is het erg belangrijk om naar een opticien te gaan en je ogen te laten opmeten. Als je eigenlijk een bril nodig hebt, maar niet op tijd aan de bel trekt kan dit namelijk ervoor zorgen dat je ogen sneller achteruit gaan. Daarnaast heb je ook kans op jeukende en vermoeide ogen. Heb je alleen moeite met zien bij bijvoorbeeld lezen of achter de computer? Je kunt dan ook verschillende (lees)brillen uitproberen. Een leesbril stop je makkelijk in je tas en kun je overal mee naartoe nemen voor het geval je iets moet lezen.

Draag een zonnebril

Uv-straling is slecht voor je ogen en daarom is het belangrijk om buiten een zonnebril te dragen, vooral als de zon schijnt. Ook tijdens het autorijden is een zonnebril aan te raden, omdat je dan lange tijd tegen het licht in moet kijken. Ga dus op zoek naar een goede zonnebril met de juiste bescherming tegen uv-straling. Het spreekt dan ook voor zich dat je nooit tegen de zon in moet kijken; dit is zeer schadelijk voor je ogen en kan je netvlies beschadigen. Draag je normaal gesproken een bril? Schaf dan een zonnebril op sterkte aan zodat ook jij een zonnebril kunt dragen.

Beeldschermgebruik aanpassen

Ben je iemand die voor het werk veel achter de computer zit? Of houd je er nou eenmaal van om veel televisie te kijken of veel op je telefoon te zitten? Kijk hier ook mee uit; naast zonnestralen is het licht van je beeldscherm ook niet goed voor je ogen. Houd daarom af en toe pauzes van je scherm en neem altijd voldoende afstand. Moet je wel hele dagen gebruik maken van een beeldscherm? Zet dan de helderheid van je scherm omlaag om zo je ogen te ontzien.

Extra tip: droge lucht is slecht voor je ogen. Heb je thuis of op het werk te maken met een droge lucht? Kijk dan of het mogelijk is om een luchtbevochtiger in de ruimte neer te zetten.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.