Oude frisdrankdoppen worden nieuwe parfumdop

RUIK – dat eerder succesvol de kerstboom van de Dam en sinaasappelschillen omzette tot parfums, gaat met de lancering van hun nieuwe parfum KNOP – gemaakt van rozenafval, nu ook de strijd aan met de grootste bron van plastic vervuiling.

Plastic afval als nieuwe grondstof

Water- en frisdrankflessen zijn de grootste bron van plastic vervuiling. Miljoenen flessen worden er per dag alleen al in Nederland weggegooid. Ook de doppen hiervan belanden tussen al het andere afval. Boye en Noëlle Dorenbos van het duurzame parfummerk RUIK werden hiermee geconfronteerd toen ze in januari met het RUIKlab verhuisden naar het eerste Upcyclecentrum van Europa, waar letterlijk het afval binnenstroomt.

Doppen voor doppen

Het afgelopen jaar redde RUIK duizenden rozen voor het nieuwe parfum KNOP en ontwikkelde een nieuwe 100% gerecyclede parfumdop die vanaf vandaag op ieder parfumflesje zit. RUIK geeft hiermee oude doppen een tweede leven. Boye: “We willen met onze nieuwe parfumdop de schoonheid van afval laten zien.” Noëlle vervolgt: “Wij zien afval als nieuwe grondstof en willen met het maken van onze parfums de knop omzetten.”

KNOP ROZEN PARFUM

Start inzamelingsactie

Om zoveel mogelijk doppen te redden roept RUIK op om frisdrankdoppen te sparen en in te leveren bij, of op te sturen naar, het RUIKlab. Daar is het eerste inzamelingspunt afgelopen dinsdag geopend. Noëlle: “Doordat we van oude doppen iets nieuws maken voelt een frisdrankdopje opeens zo waardevol. En dat is precies het gevoel wat wij willen oproepen.” Als bedankje krijgen de eerste 100 ‘doppen redders’ een sample van het nieuwe parfum KNOP. Boye: “Hoe mooi is het om heerlijk te ruiken en daarmee iets goeds te doen voor de wereld. Wij willen laten zien dat consumenten zelf de oplossing zijn.”

Over RUIK

RUIK maakt parfums van afval. Een bedrijf dat het wereldwijde afvalprobleem wil aanpakken. RUIK laat zien dat het anders kan. Dat afval niet vies is, maar een startmateriaal waar we heerlijke en mooie dingen van kunnen maken. Ook de eigen flesjes en doppen worden na gebruik gerecycled. Bij RUIK zijn ze verliefd op geur en strijden ze tegen verspilling. Als consument kan je lekker ruiken zonder vies luchtje.

“Geur laat ons smachten naar meer,
maar ook strijden tegen minder.
Een wereld vol geuren mogen we niet opgeven,
maar moeten we redden…”

De parfums van RUIK zijn exclusief verkrijgbaar via RUIK.org.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *