Over je maandelijkse vrouwenmomentje.., weet jij al wat je moet weten?

Heb jij weleens nagedacht over wat er in de producten zit, die je gebruikt tijdens je cyclus?

Als vrouw gebruik je in je leven tussen de 11.000 en 17.000 producten voor je ‘vrouwenmomentje’, deels inwendig. Het lijkt ons daarom zeer de moeite waard de ingrediënten ’s nader te bekijken. Daarna vertellen we wat je kunt doen hiertegen.  

Ten eerste, weet dat de fabrikanten  van tampons, inlegkruisjes, maandverband en verzorgingsdoekjes níet verplicht zijn de ingrediënten op het etiket te vermelden. Weet ook, dat in het algemeen voor deze producten geldt, dat ze bestaan uit 90% plastic (!) en synthetische materialen, parfums, kleurstoffen en latex. En voor tampons worden chloorgebleekte viscose en met pesticiden-besproeid-katoen gebruikt.

Veel vrouwen die last hebben van allergie, huidirritaties, jeuk en dergelijke, ervaren tijdens de cyclus een verergering van de klachten. Dit kan te maken hebben met de bovengenoemde stoffen en/of ingrediënten. De huid wordt immers bedekt en kan niet ‘ademen’ zoals het gewend is om te doen. In één pak maandverband zit het plastic van vier plastic zakken, dus je kunt je er wel iets bij voorstellen dat dit niet werkt.

Nog heftiger is het besef van het risico van Toxic Shock Syndrome (TSS), een fatale infectie waardoor wereldwijd al diverse vrouwen zelfs het leven lieten. De New Yorkse gynaecoloog Philip M. Tierno is fervent voorstander van het gebruik van 100% biokatoenen tampons, sinds zijn onderzoek heeft bewezen dat viscose een van de oorzaken van TSS is.

Natracare_tampon_HR

De traditionele tampon (rechts) laat tijdens een test veel vezels los. Een 100% biokatoenen tampon van Natracare (links) blijft intact.

En nu, het goede nieuws!

Philip Tierno staat gelukkig niet alleen. Wereldwijd zijn er al heel veel gynaecologen die vrouwen -met name die met allergie of gevoelige huid- adviseren over te stappen op natuurzuivere tampons, maandverband en inlegkruisjes.

Je kunt natuurlijk wasbare producten kopen, maar als dat niets voor je is -wat we ons kunnen voorstellen- dan zijn er altijd merken als Natracare die producten hebben die jouw gezondheid én het milieu ten volle respecteren.
Het assortiment bestaat uit tampons, maandverband, inlegkruisjes en verzorgingsdoekjes, allen op een voor de mens als het milieu verantwoorde wijze geproduceerd van gecertificeerd biologisch katoen. En daardoor natuurlijk biodegradable en composteerbaar.

Natracare heeft niets te verbergen, en zet dus gewoon op het etiket wat er in zit. Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat de producten gecertificeerd zijn door The Vegetarian Society , een Amerikaanse autoriteit.

Tampons-Liner-Wipes

Van pionier naar marktleider

De geschiedenis van Natracare is uniek. Milieuactiviste Susie Hewson startte het merk 25 jaar geleden doordat ze bezorgd was door het gebruik van giftige stoffen en plastic in producten voor vrouwelijke hygiëne. Het merk bood als eerste ter wereld natuurlijke tampons en verzorgingsdoekjes; tegenwoordig is het merk ook verantwoordelijk voor educatie en promotie van een gezonde, hygiënische menstruatie.
Natracare is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza, (bio- en online) drogisterijen zoals DIO, retailketen Vitaminstore, en geselecteerde webshops zoals Greenjump.nl

Voor meer informatie kijk op: www.natracare.com

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *