Samen 1 miljoen tandpasta tubes besparen!

Smyle tandpasta tabs

Anders poetsen: schone tanden, schonere wereld

Urgenda ondersteunt allerlei koplopers die ook de wereld “samen sneller duurzaam” willen maken. Smyle is zo’n koploper die zich tot doel heeft gesteld om in 1 jaar 1 miljoen plastic tandpasta tubes te vervangen door zogenaamde ‘brush mints’, als eerste grote stap om plastic uit de wereld te helpen.

Plastic tandpastatubes zijn zeer vervuilende verpakkingen, die moeilijk afbreekbaar zijn. Ze zijn gemaakt van verschillende soorten en lagen plastic, vaak geperst om een dun laagje aluminium. Door de bijkomende tandpastaresten zijn ze vrijwel niet te recyclen. Per jaar worden 20 miljard tandpastatubes geproduceerd. Plastic wordt meestal gemaakt van aardolie en bij de productie en het verbranden komt CO2 vrij. Nog een reden om van die tubes af te willen.

Even op kauwen

Smyle is een jong bedrijf, toegelaten tot het ClimateKIC Accelerator Program, dat ‘brush mints’ heeft ontwikkeld: tandpastatabletten in een glazen flesje, dat via composteerbare navulverpakkingen kan worden bijgevuld. Over alle onderdelen is nagedacht.

Almar Fernhout (oprichter Smyle): “De impact van plastic tandpasta tubes is immens en het is mijn missie om mee te werken aan een wereld met minder plastic! Met alleen al de keuze voor een andere wijze van tanden poetsen willen we 1 miljoen tandpasta tubes besparen. Om een beeld te geven: alle tubes op elkaar zijn net zo hoog als de Eiffeltoren!”

Smyle tandpasta tabs

Plastic Soep

Marjan Minnesma (directeur Urgenda): “We vergeten vaak dat plastic gemaakt is van de fossiele brandstof, aardolie. Zo ook de plastic tandpasta tube, maar ook de shampooverpakkingen en allerlei andere flessen in de badkamer. Als we die overal ter wereld zouden kunnen vervangen, dan maken we echt verschil! Minder uitstoot, minder plastic soup, minder vraag naar aardolie.”

Nederlands product

Smyle is een natuurlijke, vegan tandpasta, 100% vrij van micro-plastics*, kunstmatige toevoegingen en allergenen. Smyle werkt samen met ACTA, de Academie van Tandheelkunde Amsterdam om te zorgen voor verantwoorde mondverzorging.

1 miljoen tubes de wereld uit!

Urgenda vindt dat een mooie uitdaging en zet zich samen met de ASN Bank, het collectief van energiecoöperaties om | nieuwe energie, de eerste verpakkingsvrije online-supermarkt Pieter Pot, en de Plastic Soup Foundation in om samen 1 miljoen tandpasta tubes te besparen!
Kauwen maar!

Voor meer informatie zie: bespaar1miljoentubes.
*Controleren of je product plastic vrij is? Dat kan met de app: Beat the Micro Bead.

Toon de 7 reacties
 1. Riet schreef:

  Fantastisch product.

 2. Riet schreef:

  Prachtig product!

 3. anneke boerwinkel schreef:

  Fantastisch, om mee te beginnen want ik maak me al geruime tijd hevige zorgen om al die plastic flacons en tubes. Zit er geen sorbitol of ’n ander product in dat de gezondheid in gevaar brengt ?
  Wat zou het mooi zijn als de inhoud van biologische teelt is.
  Maar dat zal wel een brug te ver zijn….
  Ik wil het zeker proberen !

 4. Corry van Dongen schreef:

  Lijkt mij een heel goed idee.

 5. gerard scholten schreef:

  Het is me nog te onduidelik om entoesiast te zijn. Heb je er een tandenborstel bij nodig of niet? Daarover wordt geen enkele informatie gegeven. Bovendien wil ik graag weten wat de ingrediënten zijn van die tabletten. Waarom staat dat ook niet vermeld?
  Tenslotte: blijkbaar een Nederlands produkt van een Nederlands bedrijf, maar het “moet’ zonodig wel weer Engelse namen hebben;
  om treurig van te worden.

 6. Paula schreef:

  Maar… Hoe werkt dit dan?
  Ik snap niet hoe je hiermee je tanden poetst?

 7. Team SMYLE schreef:

  Je kauwt paar keer op het tabletje , natte tandenborstel erop en poetsen maar!
  Zie http://www.wesmyle.nl voor ingrediënten en alle andere informatie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.