Triphala: wellness voor je darmen en spijsvertering

triphala wellness darmen

Hoe gezond is Triphala voor je?

Triphala is een middel uit de Ayurveda om je spijsvertering gezond te houden of om een verstoorde darmwerking te herstellen. Het is een van de langst gebruikte kruidengeneesmiddel ter wereld. Maar wat is Triphala precies en hoe kun je het gebruiken?

De beste triphala capsules

In dit artikel leggen we je uit:

 • Wat is Triphala
 • Over de Drie vruchten
 • Werking van Triphala
 • Gebruik van Triphala
 • Waar je het kan kopen

Wat is Triphala?

Triphala is een kruidenformulering gemaakt van het gedroogde poeder van drie verschillende vruchten die groeien in het Himalaya gebied. In India wordt het beschouwd als de grootste en meest veelzijdige van alle kruidenpreparaten. Elke vrucht heeft een eigenwaarde van zichzelf, maar het combineren van de drie geeft meer voordelen. 

In de Ayurveda staan de Triphala kruiden bekend als de gezondheid voor het lichaam en de geest. Een dagelijkse dosis met honing en thee zou een persoon honderd jaar laten leven zonder ouderdom en ziektes. Dat is misschien een tikkeltje overdreven, maar goed voor je gezondheid is het wel.

De drie vruchten

Triphala is afgeleid van de volgende drie vruchten: Amalaki, Bibhitaki en Haritaki. 

 • Amalaki 

Amalaki staat ook wel bekend als de Indische kruisbes. De vrucht zit bomvol vitamine C, aminozuren en mineralen en wordt daarom door de Ayurveda ’s gebruikt om te verjongen. De eigenschappen van de Amalaki vrucht zijn: stimuleert spijsvertering, werkt laxerend, werkt herstellend en ontstekingsremmend. 

 • Bibhitaki 

Bibhitaki wordt gebruikt als behandeling voor veel aandoeningen, zoals bacteriële en virale infecties. Het heeft een toniserende/vitaliserende werking op zowel het darmweefsel als het longweefsel.

 • Haritaki 

Haritaki wordt ook wel ‘King of Medicine’ genoemd. In India wordt het ook gebruikt om gezondheidsproblemen te behandelen, zoals obstipatie, dementie en diabetes. Verder werkt het regenererend en bevordert het de stofwisseling en de absorptie van nutriënten (voedingsstoffen).

Werking Triphala

Door de combinatie van de drie werkzame bestanddelen is Triphala voor veel kwalen te gebruiken die betrekking hebben op de spijsvertering. Daarnaast is het middel goed voor ogen, longen, zenuwstelsel, hart en vaten. Het werkt versterkend op het immuunsysteem en bevordert gewichtsverlies door te helpen bij het verwijderen van gifstoffen. Hieronder leggen we bepaalde werkingen specifieker uit.

 1. Gewichtsverlies: Triphala kan helpen bij gewichtsverlies vooral in de buikstreek. Volgens onderzoek nam het vetpercentage meer af bij een dieet waar Triphala aan toegevoegd was dan bij een dieet waar het niet was toegevoegd. 
 2.  Darmreiniging en krachtige ont giftiger: Wanneer je spijsvertering niet optimaal werkt kan Triphala een positieve invloed leveren. Het helpt namelijk bij het versterken van regelmatige darmbewegingen. Het hebben van regelmatige darmbewegingen is belangrijk voor het verwijderen van bacteriën en het elimineren van overtollig vetzuur uit je lichaam.
 3. Natuurlijk laxeermiddel: Triphala zorgt voor een soepele stoelgang, waardoor het makkelijker kan worden om naar de wc te gaan. Het voorkomt gasvorming en helpt tegen buikkrampen. 
 4. Antioxidanten: Triphala bevat galiczuur, ellaginezuur en chebulinezuur wat drie sterke antioxidanten zijn. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen ziektes. Ook bevat het veel vitamine C wat helpt tegen veroudering en ziekte.

Wanneer en hoeveel Triphala gebruiken?

Je kunt Triphala gebruiken wanneer je bovengenoemde klachten hebt. Het is ook heel geschikt om constipatie te voorkomen. Of als onderhoudsmiddel om je darmen gezond te houden en regelmatig te ontdoen van toxinen. Het supplement mag langere tijd ingenomen worden. Er wordt zelfs aangeraden om het minimaal 1 of 2 maanden te gebruiken. Ook kinderen kunnen het product innemen, halveer dan de dosering. In verband met de mild laxerende werking wordt geadviseerd het niet te gebruiken bij diarree en gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Om normaal werkende darmen te ondersteunen volstaat het om dagelijks 2 capsules à 250 mg in te nemen. Een goede optie is drie uur na het avondeten of voor het slapen gaan. Bij darmreiniging, constipatie of andere darmproblemen tweemaal daags 3 capsules met warm water innemen. Doe dit na het opstaan en voor het naar bed gaan.

Waar kan je Triphala kopen?

Triphala is net als vele Ayurvedische kruiden steeds beter verkrijgbaar. Je vindt het in de meeste gezondheidswinkels en de betere drogisterijen. Ook online is het verkrijgbaar bij bijvoorbeeld deonlinedrogist.nl.

Conclusie

De gezondheidsvoordelen van Triphala zijn erg groot. Met bovenstaande informatie kun je zelf bepalen of het voor jou een waardevolle toevoeging heeft aan je dieet. Voor iedereen is de ervaring weer anders, maar we geloven dat Triphala een positieve invloed heeft op je gezondheid!

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je meer artikelen lezen? Schrijf je dan nu in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Lees meer over Ayurveda:


https://www.debeterewereld.nl/lichaam-geest/bacopa-wellness-hersenen-en-geheugen/

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *