Vegavoeding voor huisdieren

Wij streven ernaar dat vegavoeding voor huisdieren in de toekomst steeds meer de norm zal worden in plaats van de uitzondering. Met VegaVriend willen wij dan ook niet alleen producten leveren aan mensen die ernaar op zoek zijn, maar ook meer kennis verspreiden over de mogelijkheid om huisdieren plantaardig eten te geven. Wij willen zo bijdragen aan het bestaan van steeds meer gezonde, tevreden huisdieren met lekker eten waar niemand anders voor heeft hoeven lijden.

Rick Scholtes, Eigenaar VegaVriend


Steeds meer mensen worden vegetariër; hoe is dit bij jou ontstaan?

Ik heb altijd al van dieren gehouden. In mijn tienerjaren was er veel aandacht voor legbatterijen en besloot ik alleen nog scharreleieren te eten. Na verloop van tijd dacht ik: waarom wil ik geen legbatterij-eieren, maar eet ik kippen wel gewoon op? Dat vond ik raar, dus besloot ik op mijn zeventiende om vegetariër te worden. Ik was steeds op zoek naar criteria: geen vlees eten maar wel leer dragen, klopt dat wel? Ik vond van niet en dacht: dan moet ik daar ook maar een alternatief voor vinden. En zo ging dat door tot ik anderhalf jaar later de laatste stap zette en besloot om geen zuivel meer te gebruiken. Sindsdien ben ik veganist, dat is inmiddels ruim twintig jaar geleden.

Wat maakt VegaVriend zo uniek?

Allereerst bestaat VegaVriend uit een team van idealisten. Ons doel is om een gezond alternatief te bieden aan iedereen die zijn hond of kat geen dierlijke producten meer wil geven. Wij zijn de enige webshop specifiek voor vegan huisdieren in Nederland. Met ons zeer uitgebreide assortiment hoeft geen hond of kat iets tekort te komen. Ten tweede willen we onze kennis graag delen met anderen. Daarom geven we presentaties, delen we informatie via onze website en zijn we actief op Facebook en Instagram. Ook reageren we op berichten in de media en werken we mee aan items voor krant, radio en tv. We volgen daarnaast de wetenschappelijke ontwikkelingen omtrent dit onderwerp en zelf geef ik ook nog les op een hondenschool als gediplomeerd kynologisch instructeur en ben ik hondengedragstherapeut.

Heb je een gouden tip voor mensen die hun huisdieren op vegan diervoeding willen laten overstappen?

Probeer erachter te komen wat je hond graag eet. Er zijn diverse soorten honden- en kattenvoer. Wij verkopen proefzakjes van al het voer, en bijna altijd zit er wel iets tussen wat je huisdier aanspreekt. Al onze brokken en de meeste soorten natvoer zijn compleet voer. Dat betekent dat het voer alles bevat wat een hond of kat nodig heeft om een lang en gezond leven te kunnen leiden. Voor de moeilijke eters raad ik aan geleidelijk over te stappen. Instructies hiervoor worden met de startpakketten meegezonden en zijn bovendien op onze website terug te vinden: www.vegavriend.nl/c-4676261/instructies-bij-het-overstappen-naar-vegan-voer/

Welke consumententrends zien jullie en hoe speelt VegaVriend hierop in ? ( nieuw assortiment / combinaties etc )

VegaVriend is in de eerste plaats niet bezig met trends, we willen een blijvende verandering bewerkstelligen. We doen geen concessies en nemen alleen producten in ons assortiment op die voldoen aan onze criteria en dus 100% vegan zijn.

We zien dat consumenten de laatste jaren steeds meer vertrouwen krijgen in vegan huisdiervoeding. Twijfels over of het wel gezond is voor huisdieren lijken inmiddels te smelten als sneeuw voor de zon. En dat is terecht, want zowel het katten- als het hondenvoer is volwaardig en de succesverhalen van huisdieren die jarenlang een gezond en fit leven leiden worden steeds talrijker. Mijn eigen katten zijn daar een goed voorbeeld van. Zij krijgen inmiddels meer dan twaalf jaar vegan voer en zijn nu 13 en 16 jaar oud en nog altijd in prima conditie.

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in jouw bedrijfsvoering, wat doet VegaVriend op dit vlak?

Door veganisme te stimuleren dragen we sowieso al bij aan een duurzamere wereld. Daarnaast zitten we sinds kort in een duurzaam gebouw: we hebben zonnepanelen op ons dak, het gebouw is goed geïsoleerd en wordt verlicht met LED-verlichting. Daarnaast maken we gebruik van gerecyclede verpakkingsmaterialen en waar mogelijk proberen we zoveel mogelijk verpakkingsmaterialen te hergebruiken.

Wat kunnen we in de toekomst nog meer verwachten van VegaVriend ?

VegaVriend zal altijd proberen om alles wat verkrijgbaar is op het gebied van vegan voer in het assortiment te hebben. En aangezien er steeds meer vegan producten komen voor honden en katten, blijft ons assortiment zich uitbreiden.
Verder willen we niet alleen zelf als bedrijf groeien, maar vegan diervoeding ook breder verkrijgbaar maken. Daarom zijn we, samen met Alex Blanker van Vega-Life, tevens de groothandel Greenpets gestart met als doel dat plantaardige alternatieven binnenkort ook in de reguliere dierenwinkels te koop zijn. Zo hopen we dat alle huisdieren in Nederland een goed leven krijgen, zonder daar andere dieren voor te hoeven opofferen.

Voor meer informatie bezoek mijn webshop: www.vegavriend.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *