Waarom is algenolie gezond?

Als je een rondje door de supermarkt loopt, zie je steeds vaker dat er van producten ook vegan varianten verschijnen. Denk aan vegan mayonaise en vegan chocoladepasta, maar wist je dat er ook een soort vegan visolie bestaat? Dat is algenolie, ook wel visvrije Omega-3 genoemd. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen algenolie en visolie en waarom zou je algenolie kopen?

Vette vis is goed voor je. Het Omega-3 DHA visvetzuur dat vis bevat, is bewezen goed voor je gezichtsvermogen en je hersenfunctie. Maar wat nu als je geen vette vis lust? Dan kun je algenolie of visolie kopen. Steeds vaker zien we ook dat mensen algenolie capsules innemen naast hun normale eetpatroon, omdat ze zich dan beter voelen bij het sporten of voor specifieke klachten.

Hoeveel Omega-3 zit er in algenolie?

Het is niet zozeer de vraag hoeveel Omega-3 er in algenolie zit, maar eerder hoeveel Omega-3 EPA DHA je nodig hebt. Wanneer een dagdosering minstens 250 mg EPA en DHA bevat, mogen er Europees goedgekeurde gezondheidsclaims op visolie of algenolie producten staan, bijvoorbeeld dat het goed voor je hart is. Een dagelijkse inname van 2 of 3 gram EPA en DHA is goed voor het behoud van gezonde bloedvetgehalten en een normale bloeddruk. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Wat is de beste algenolie? Capsules of vloeibaar?

Je kunt algenolie zowel als capsules of vloeibaar kopen. Een fles vloeibare algenolie is ideaal wanneer je de algenolie graag door de yoghurt of een smoothie wil roeren, bijvoorbeeld samen met viscollageen, of wanneer je een hogere concentratie Omega-3 wenst. Algenolie capsules daarentegen zijn door hun kleine formaat gemakkelijk door te slikken.

Waar kun je verder nog op letten als je op zoek bent naar de beste algenolie? Let vooral op de versheid! Omega-3 vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie. Ze hebben dan een hoge ‘Totox-waarde’, wat vaak voor oprispingen zorgt. Staat de Totox-waarde op de verpakking van je algenolie? Dan weet je al dat je met een producent te maken hebt die versheid hoog in het vaandel heeft staan. De versheid zie je ook aan het MSC-keurmerk, dat een zeer lage Totox-waarde garandeert. Op hele verse visolie zie je dit keurmerk ook terug.

Elke algenolie is trouwens biologische algenolie, omdat de algen voor de capsules duurzaam gekweekt worden. Er is daardoor geen risico op verontreiniging. Wanneer je nu algenolie gaat kopen, moet je wel rekening houden met een hogere prijs. Op dit moment is algenolie duurder dan de beste visolie (uit Noorwegen, met keurmerk), omdat in het kweken van algen voor capsules veel tijd gaat zitten. Maar dat kan over een paar jaar zomaar anders zijn, waardoor algenolie ineens door iedereen te kopen is en iedereen van de gezonde voordelen van algenolie kan profiteren!

Algenolie van Arctic Blue, te kopen in 4 varianten: zomercapsules zonder vitamine D, wintercapsules met (plantaardige) vitamine D, vloeibare algenolie zonder smaak en vloeibare algenolie met zachte sinaasappelsmaak).

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *