Wakker door Awake met Sogyal Rinpoche

Honderden jongeren bewuster door Boeddhistische avond door ID&T

Wakker Worden!

Op 4 mei loop ik vol verwachting het Muziekgebouw Aan ’t IJ in Amsterdam binnen. Ik heb een afspraak met Sogyal Rinpoche. En ‘ik’, dat bedoel ik letterlijk. De Tibetaanse leraar en oprichter van Rigpa op zijn beurt namelijk niet specifiek met mij, maar wel met honderden anderen.

“Conquer yourself. Tame your mind”

De grote zaal is het zeer fraaie decor van het ‘mind event’ AWAKE, dat stichting Rigpa Nederland in samenwerking met het concertenorganisator ID&T speciaal voor jongeren organiseert. Links en rechts van een grote Boeddha zijn matwitte klankschalen te zien. De lichten in de zaal gaan uit, en de klanken van de schalen vullen de grote ruimte. De schalen lichten oranjerood op als de klank uit elke schaal aanzwelt, om weer af te nemen als het geluid wegsterft. Langzaam valt meditatieve muziek uit de geluidsboxen de klanken bij. Het meeveranderende licht in de zaal versterkt de ervaring.

What Meditation Really Is
Tijdens een live-schakeling met de Dam in Amsterdam, om 20.00 uur, is de zaal tijdens Dodenherdenking twee mooie minuten stil.

Na een video over het leven van de Tibetaanse leraar, volgt het moment waar iedereen voor uit alle delen van Nederland is gekomen: Sogyal Rinpoche, wereldberoemd van Het Tibetaanse boek van Leven en Sterven, komt op.

“When you are less difficult, things will become more easy”

De leraar start met zijn onderricht ‘What Meditation Really Is’ met wat grapjes en handen zwaaien. De teaching zelf is een aaneenschakeling van al dan niet bekende info, hartverwarmende diepgang, ontwapende humor en indrukwekkende stiltes. Over de kracht van meditatie in deze tijdgeest. Over het leren kennen van je geest, en het temmen ervan. Over het najagen van ‘happiness for the senses’ dat slechts pleasure oplevert. Over ‘happiness for the mind’ dat je ware natuur laat zien. Eigenlijk over eeuwenoude principes, nog altijd zeer actueel, die steeds meer mensen aanspreken. En zeer zeker ook jongeren.

Halverwege zijn onderricht vertelt Sogyal Rinpoche dat op zijn papieren een en ander staat dat hij zou moeten zeggen. Hij slaat het over en legt het weg. Precies hiermee het jongere publiek met een ogenschijnlijk rebelse actie nog meer aan zich bindend. De ware meester.

“In closing your mind, you will be hurt. Not in opening your heart”

Lijfelijk aarden
Na de teaching wordt de zaal snel en vakkundig omgetoverd in een ruimte waar ongeveer 700 jongeren zich laven aan de meditatieve techno van DJ Miss Melera. Haar heerlijke tonen zorgen voor bewegende en dansende lichamen.

Een uur later, hand in hand met meZelf wandel ik de nacht in, in diep gesprek verwikkeld. Ik wist het toen nog niet, maar ik zou nog twee dagen lang de energie voelen, met mijn hoofd in de wolken, het hart open en de voeten stevig op de grond…

Over Rigpa
Rigpa is de wereldwijde organisatie van Sogyal Rinpoche. Inmiddels is Rigpa uitgegroeid tot een netwerk met centra en groepen in 41 landen. Rigpa is in Nederland één van de grootste Tibetaans boeddhistische organisaties. Het doel is om een breed publiek toegang te bieden tot deze levensbeschouwing. Het Boeddhisme behelst een universele en fundamentele wijsheid die alle grenzen voorbij gaat. Ook die van religie. Boeddha sprak zijn leer 2500 jaar geleden uit, en het sluit naadloos aan op het leven van nu.

www.rigpa.nl

 

Tekst: Erwin Polderman,
Redacteur De Betere Wereld

Deze column is eerder verschenen in dagblad De Pers

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *