Wat is collageen?

Wat is collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Het is het belangrijkste bestanddeel van bindweefsel dat uit verschillende lichaamsdelen bestaat, waaronder pezen, ligamenten, huid en spieren. Collageen heeft veel belangrijke functies waaronder het geven van structuur aan de huid en het versterken van botten.

In de afgelopen jaren is het slikken collageensupplementen enorm populair geworden. De meeste van deze supplementen zijn ‘gehydrolyseerd’, hetgeen betekent dat het collageen is afgebroken waardoor je lichaam het makkelijker opneemt. Het consumeren van collageen kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben: van het verlichten van gewrichtspijn tot het verbeteren van de gezondheid van de huid.

Een gezonde huid

Collageen is een belangrijk onderdeel van de huid en speelt een rol bij het versterken van de huid, het elastischer maken van de huid en zorgt voor betere hydratatie. Naarmate je ouder wordt produceert je lichaam minder collageen, wat leidt tot een drogere huid en de vorming van rimpels.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat collageen supplementen de veroudering van de huid kunnen vertragen en droogheid kunnen verminderen.

Er gaan ook verhalen rond dat collageensupplementen acné en andere huidaandoeningen voorkomen, maar dit wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Verlichten van gewrichtspijn

Collageen helpt het kraakbeen te behouden, het rubberachtige weefsel dat je gewrichten beschermt. Naarmate de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt naarmate je ouder wordt, neemt het risico op ontwikkelen van bijvoorbeeld artrose toe. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van een collageensupplement de symptomen van artrose kan helpen verbeteren en gewrichtspijn in het algemeen kan verminderen. Tevens hebben onderzoekers getheoretiseerd dat aanvullend collageen zich kan ophopen in kraakbeen en je weefsels kan stimuleren om collageen aan te maken. Ze hebben gesuggereerd dat dit kan leiden tot minder ontstekingen en betere ondersteuning van gewrichten.

Als je een collageensupplement wilt gebruiken vanwege de mogelijke pijnverlichtende effecten, suggereren studies dat je moet beginnen met een dagelijkse inname van 8-12 gram.

Kan spiermassa vergroten

Je spierweefsel bestaat voor ongeveer 10% uit collageen. Dit eiwit is nodig om je spieren sterk te houden en goed te laten functioneren. Studies suggereren dat collageensupplement de spiermassa helpen vergroten bij mensen met sarcopenie, het verlies van spiermassa dat optreedt naarmate je ouder wordt. Onderzoekers hebben gesuggereerd dat het nemen van collageensupplementen de synthese van spiereiwitten zoals creatine kan bevorderen, en ook de spiergroei na inspanning kan stimuleren. Meer onderzoek is nodig om het potentieel hiervan te onderzoeken.

Bevordert de gezondheid van het hart

Onderzoekers hebben getheoretiseerd dat het nemen van collageensupplementen het risico op hart gerelateerde aandoeningen kan helpen verminderen. Het geeft structuur aan de bloedvaten die het bloed van je hart naar de rest van het lichaam vervoeren. Zonder voldoende collageen kunnen slagaders zwak en kwetsbaar worden. Dit kan leiden tot atherosclerose, een ziekte waarbij de slagaders vernauwen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met positieve testresultaten, maar desalniettemin zijn er meer studies nodig naar de rol van collageen bij de gezondheid van het hart.

Andere voordelen

Het slikken van collageensupplementen kunnen andere gezondheidsvoordelen hebben zoals het versterken van haar en nagels, en het verbeteren van de darmgezondheid. Daarnaast geloven sommigen dat het nemen van extra collageen door supplementen gewichtsverlies kan bevorderen, maar hier moet nog onderzoek naar worden gedaan.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *