Zink en selenium: goed voor immuunsysteem

Intensieve landbouw heeft tot verarming van mineralen in de bodem geleid. Dit houdt in dat onze groenten en fruit ook minder van deze belangrijke spoorelementen bevat. Hoewel een zink- of seleniumtekort niet vaak voorkomt, is het toch interessant deze mineralen eens onder de loep te nemen. Ze zijn namelijk bijzonder goed voor ons immuunsysteem.

Tekst: Marceline Geelen

Zink en selenium: essentiële spoorelementen

Misschien had u nog nog nooit van selenium gehoord, maar deze stof is wel enorm belangrijk voor de gezondheid. Het is een essentieel mineraal. Dit betekent dat we het via onze voeding binnen moeten krijgen. Hoewel we er maar weinig van nodig hebben, is het wel van belang voor verschillende lichaamsprocessen. U kunt hierbij aan de stofwisseling en de schildklierfunctie denken. Zink wordt wel eens ‘supermineraal’ genoemd omdat het eveneens essentieel is voor ons lijf en onze leden. Zink is een echte multitasker en draagt onder meer bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Bovendien is het, net als selenium, goed voor ons immuunsysteem. Ook bevordert zink een normaal geheugen en leervermogen. Duidelijk een mineraal dus dat niet te versmaden is.

Waar zijn zink en selenium nog meer goed voor?

Zowel selenium als zink zijn krachtige antioxidanten. Ze beschermen onze gezonde cellen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, die ook wel ‘vrije radicalen’ worden genoemd. En misschien dacht u er niet meteen aan, maar zink en selenium spelen ook een rol bij de vruchtbaarheid. Ze zorgen namelijk voor gezond sperma. Natuurlijk wil het uiterlijk ook wat. Wilt u mooi, dik haar? Dan kunnen biotine, zink en selenium uitkomst bieden. Ook voor stevige, gezonde nagels is voldoende zink en selenium onontbeerlijk.

Te weinig zink en selenium in de natuur

Ruim zestig jaar geleden konden we voor onze gezondheid volstaan met simpelweg consumeren van voldoende verse voeding. Tegenwoordig is het anders. Door intensieve landbouw met kunstmest en bestrijdingsmiddelen, is onze bodem verarmd. Ook door het gebruik van kant-en-klare industriële producten neemt het vitamine- en mineralengehalte in onze voeding af. Zo kan het gebeuren dat we denken dat we gezond eten, maar uiteindelijk toch niet alle essentiële stoffen als selenium en zink binnenkrijgen. We treffen selenium vooral aan in schaal- en schelpdieren en in eigeel. Ook komt het in mindere hoeveelheden voor in graanproducten, volkorenbrood, gevogelte, vis en vlees. Zink zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Topleveranciers van zink zijn eveneens schaal- en schelpdieren, waarbij oesters de kroon spannen.

Selenium & zink in 1 supplement verenigd

Omdat niet iedereen erin slaagt om dagelijks massa’s schaal- en schelpdieren te verorberen, kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor het supplement Selenium & Zink. Deze formule bevat twee goed opneembare vormen van deze mineralen, namelijk L-selonomethionine en zink picolinaat. Zink picolinaat wordt driemaal beter opgenomen dan zinkcitraat. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om selenium en zink los van elkaar te gebruiken.

Prijs en verkrijgbaarheid

De formule Selenium & Zink van vitaminesperpost.nl kost € 14,95 voor 60 vegetarische capsules. Selenium is in een verpakking van 100 capsules verkrijgbaar voor € 12,95 en zink picolinaat kost € 16,95 voor 60 capsules.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.