Zo blijf je van je verslaving af: 5 tips

Zo blijf je van je verslaving af 5 tips

Januari staat bekend als de tijd van de goede voornemens. ‘Een nieuwe ronde, nieuwe kansen’. De eerste dag van het jaar is voor veel mensen dan ook een soort van D-day. Bij sommigen gaat het om zaken die een geringe invloed hebben op het dagelijkse leven. Denk aan een paar kilo gewichtsverlies, of eens wat vaker lopen of fietsen in plaats van iedere keer maar weer in de auto te stappen. Bij anderen gaat het om een meer ingrijpende gedragsverandering. Zeker als er sprake is van een verslaving. Neem bijvoorbeeld het voornemen om geen alcohol meer te drinken, geen druks meer te gebruiken of niet meer te gokken of te gamen. Vaak is stoppen met een verslaving nog vrij gemakkelijk. Maar hoe blijf je van je verslaving af?

Verschillende fases van afkicken

De eerste stap, namelijk het in overweging nemen van een gedragsverandering, is voor een verslaafde erg belangrijk. Allereerst erken je namelijk dat je een probleem hebt. In deze fase draait het verder om de reden(en) om te stoppen met je verslaving. Deze reden(en) moeten echt belangrijk voor je zijn, ze dienen namelijk voortdurend als motivatie. Het daadwerkelijke begin van je gedragsverandering valt daarna relatief gezien nog mee. Hierop volgt namelijk de echte uitdaging: afgekickt blijven. Hieronder vind je vijf tips om blijvend van een verslaving af te komen.

1.      Volhouden

Het lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar afkicken is vooral een kwestie van volhouden. Blijf voortdurend je motivatie om ergens mee te stoppen in gedachten houden. Hang desnoods briefjes op in huis, of zet bijvoorbeeld een afbeelding van iets dat je motiveert als achtergrond op je telefoon.

2.      Onderzoek onderliggende redenen en genetische verslavingsgevoeligheid

Mensen raken in veel gevallen niet zomaar verslaafd. Vaak zijn er allereerst onderliggende redenen, dus het is belangrijk om deze te achterhalen en hier wat mee te doen. Daarnaast speelt ook mee dat ongeveer de helft van het risico op een verslaving afhangt van erfelijke factoren.

3.      (Professionele) hulp zoeken

Afkicken is iets dat maar weinigen alleen kunnen. Wij mensen zijn nu eenmaal sociale dieren, en het zoeken van hulp is dus helemaal niet vreemd. Die hulp kan in allerlei vormen komen. Denk aan een vriend(in) die je mag bellen op een moeilijk moment. Of het inschakelen van professionele hulp. Op cacnverslavingszorg.nl lees je alles over diverse soorten verslavingen en effectieve behandelmethoden.

4.      Zoek (gezonde) afleiding

Afkicken kan zowel mentaal als fysiek een zwaar proces zijn. Om minder vaak te denken aan datgene waar je van wil afkicken, is het goed om afleiding te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren naar muziek, het beoefenen van een sport of andere hobby. Let er overigens wel op dat het om een gezonde vorm van afleiding gaat, en dat je niet de ene verslaving voor de andere inruilt.

5.      Terugval hoort erbij en is niet erg

Tot slot is het erg belangrijk om te onthouden dat terugval bij het afkickproces hoort. Maar weinigen slagen er namelijk in een keer in om ergens helemaal mee te stoppen. Een terugval betekent dus niet dat al je inspanningen voor niets zijn geweest. Zie een terugval niet als bevestiging ‘dat je het toch niet kunt’, maar pak de draad gewoon weer op.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.