5 manieren om milieuvriendelijker om te gaan met je printerinkt

Velen van ons zijn bezig een nieuw bewustzijn te ontwikkelen van de manier waarop we zelf het milieu belasten. Natuurlijk zijn er de welbekende grote gebaren die ingezet kunnen worden om duurzamer te leven, zoals het installeren van zonnepanelen en een elektrische auto rijden. Maar ook de kleine dingen tellen. Een van die kleine dingen is het milieuvriendelijker omgaan met je printerinkt en je inktcartridges. We geven 5 manieren waarop je dat kunt doen.

Gooi lege cartridges niet weg

Dat een inktcartridge leeg is wil niet zeggen dat hij daarmee aan het einde van zijn levensloop is gekomen. Sterker nog, ze zijn zelfs nog geld waard. Daarom zijn er door het hele land inzamelpunten. Deze locaties vind je bijvoorbeeld op de website van Eeko, die zich richt op het inzamelen van lege cartridges. Vaak gaat de opbrengst naar goede doelen en kun je zelf kiezen welke organisatie je wilt ondersteunen. Wil je zelf geld verdienen aan lege cartridges, dan moet je er minimaal 25 verzamelen. Je kunt ze dan laten ophalen door een bedrijf dat daarin specialiseert, zoals Inkt Collect. Je krijgt dan een kleine vergoeding. Verder hebben printerfabrikanten Brother, Canon, Epson en HP recyclingprogramma’s. Je kunt via hun website een envelop aanvragen waarmee je je cartridges kunt retourneren. Daarnaast is er ook de Wecycle-inleverbak waar je lege cartridges met printkop in kwijt kunt. Deze vind je bij supermarkten, tuincentra en bouwmarkten.

Gebruik een milieuvriendelijk lettertype

Veel van wat we thuis afdrukken, is tekst. Hoewel daar relatief weinig inkt aan opgaat, kun je er wel degelijk bewuster mee omgaan. Je kunt namelijk kiezen voor een milieuvriendelijk lettertype. Onder de standaardlettertypes zijn dat de lettertypes zonder schreef, zoals Calibri, Arial en Verdana. Maar er bestaan ook twee speciale milieuvriendelijke lettertypes. Ryman Eco is gratis te downloaden. Het is een lettertype met schreef, waarbij de letters omlijnd zijn maar niet gevuld. Daar zie je op een standaard lettergrootte vrij weinig van, maar je verbruikt er wel minder inkt door. Dan is er ook nog Ecofont, waarbij er ‘gaatjes’ in de letters zitten. Ook daar zie je weinig van. Ecofont is echter niet gratis te gebruiken.

Printen op lagere afdrukkwaliteit

Een andere manier om bewuster met het printen van tekst om te gaan, is door voor het afdrukken de afdrukkwaliteit naar beneden bij te stellen. In het scherm voordat je het finale afdrukcommando geeft, kun je dit instellen. Soms moet je er eerst voor op ‘printerinstellingen’ klikken. Vaak kun je kiezen uit ‘hoogst’, ‘normaal’ en ‘concept’. Die conceptstand is uiteraard de zuinigste stand. Je krijgt dan een wat valere print. Maar voor persoonlijk gebruik kan dit voldoende zijn, omdat het voor de meeste mensen namelijk nog gewoon goed leesbaar is.

Printkoppen niet laten uitdrogen

Wanneer je je printer een lange tijd niet gebruikt, drogen de printkoppen uit. Als je dan weer iets wilt afdrukken, kan het zo zijn dat je een heel vaag printje krijgt of zelfs een leeg blaadje. Om dit op te lossen, moeten de printkoppen dan een of meerdere keren gespoeld worden. Dit doet de printer met behulp van inkt uit de cartridges. Hier gaat echt heel veel inkt aan verloren. Hoe contraproductief het dus in eerste instantie klinkt, is het wijs om je printer regelmatig even aan het werk te zetten zodat de printkoppen niet uitdrogen. Heb je al je inkt moeten verspillen aan het spoelen van de printkoppen? Je koopt nieuwe cartridges online bij www.printabout.nl.

Voor een zuinige printer zorgen

De ene printer is de andere niet. Het gevolg daarvan is dat er printers zijn meer inkt verbruiken dan andere printers. Dit is dus iets waar je bij de aanschaf van een printer op moet letten. Heb jij een printer in huis die in verhouding tot andere printers erg veel inkt verbruikt voor hetzelfde resultaat? Dan kun je overwegen om te investeren in een nieuwe printer. Printers zijn relatief gezien niet zo verschrikkelijk duur, omdat fabrikanten vooral geld proberen te verdienen met de verkoop van inktcartridges. Het kan dan ook geen kwaad om van tevoren uit te zoeken voor welke printer de cartridges relatief goedkoop zijn. Als dat tevens een zuinige printer is, is dat wellicht de juiste printer voor jou.

Er zijn genoeg dingen die je kunt dus om wat bewuster met je inkt en je inktcartridges om te gaan. Daarnaast kun je natuurlijk ook papier besparen en duurzaam of gerecycled papier gaan gebruiken. Alle beetjes helpen immers!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *