Beter op Reis

reis

Druk druk druk, al dat ‘moeten’ en de hectiek van alledag… Soms wil je er even echt tussenuit, op vakantie en dan lekker lang. Of juist wat vaker maar korter. Het gaat daarbij niet alleen om balans voor jezelf, maar ook voor de omgeving waar je zo van geniet. Voor een betere wereld wil je bewuster op reis, en wij helpen je!

Bij eco- of duurzaam toerisme denk je al snel aan de bestemming en de accommodatie. Reizen waarmee je zoveel mogelijk rekening houdt met mens, dier en de Aarde. Dat begint natuurlijk met de compensatie van de CO2-uitstoot van je reiskilometers, bijvoorbeeld via TreesForAll of GreenSeat. En natuurlijk vergeet je jezelf daarbij niet.., en ook je rugzak en andere zaken niet.

Trends
Wat wordt het voor jou: een avontuurlijke of sportieve vakantie? Liever een strandvakantie, of en flinke portie cultuursnuiven? Wat te denken van een detox-vakantie? Wat je ook kiest, zorg dat het echt bij je past anders is het zonde van je geld, je tijd en alle grondstoffen en energie. Vergeet daarbij ook het welzijn van de lokale bevolking en ondersteuning van de natuur aldaar niet; beide essentiële onderdelen van ‘beter op reis’. Het sociale aspect komt vooral terug in reizen met een hoog meet the locals-gehalte; zo leer je de cultuur en het land weer heel anders kennen!
En voor wat betreft kleding, accessoires en specifieke reis-items: anno 2017 is er al zoveel verkrijgbaar dat je ook hierin een goede, verantwoorde keuze kunt maken.

En we nemen mee…
reis rugzakSowieso een rugzak of koffer die heel wat kan hebben en lekker lang meegaat. Het Amerikaanse Heys en LiteGear gaan een stap verder met koffers en reistassen van PET-flessen! Het Nederlandse Kazmok scoort ook prima: het maakt prachtige trolleys en tassen van oude transportbanden. Bij rugzakken heb je alweer wat meer keuze: de bekendere merken zoals The NorthFace en Vaude hebben allemaal rugzakken van PET-flessen, zelfs voor kinderen! Let bij je keuze er ook even op onder welke omstandigheden het is gemaakt, of vraag er gewoon naar. Een zaak of merk dat hart heeft voor onze Aarde, zal je daar zeker op kunnen antwoorden.

Een van de meest tot de vakantieverbeelding sprekende items is toch wel je zwemkleding, niet? Let dan eens op merken als Koru, gemaakt van Econyl, een stof gemaakt van gerecyclede visnetten. Organisatie HealtySeas.org vist die netten uit de wateren, omdat deze het leefmilieu voor alle zeedieren ernstig verstoren. Zeg zwemkleding, en de slippers zijn niet ver weg: het Spaanse ECOALF heeft flip flops van deels gerecyclede autobanden en PET-fles, en ook van die duurzame Kadangas en die hele mooie palmbladeren-slippers van het Nederlandse Studio Tjeerd Veenhoven, krijg je spontaan de mooiste jubeltenen!

Wellicht is kamperen al avontuurlijk genoeg, of zoek je het op zoals backpacken, bij merken als FjällRäven en Patagonia kan je zeer verantwoorde aankopen doen qua kleding, schoenen als ook allerlei accessoires. Tja, en dan moet er nog wat zinnigs op je hoofd. Daar hebben we zonnebrillen van bamboe voor, en die van gerecycled en bioplastic; echt overal verkrijgbaar – Google even op Dick Moby, Ace & Tate, Grown, of kijk even bij Two-O.

En dan de grote vraag.., waar naar toe? We geven je twee suggesties om bij stil te staan:

Zwitserland
Zo dicht bij huis en toch een totaal andere omge-ving: Zwitserland. De rust is een verademing, de zuivere berglucht en die overweldigende natuur maken een verblijf in dat heerlijke land letterlijk onvergetelijk. Persoonlijk was ik als twintiger in het Maggia-dal, bij Locarno, en nu ruim twintig jaar later staan de beelden me nog helder voor de geest: dat stroompje bovenin de berg, afdalend breder wordend, stromend tussen immense, afgeronde rotsblokken en o zo heerlijk ijskoud – Wim ‘the Iceman’ Hof zou er zich erg op z’n gemak voelen! Om onder in het dal wat warmer uit te monden in het Zwitserse deel van Lago Maggiore. Voor elk seizoen een echte aanrader!

En wat een fietsland hè?! In Zwitserland vind je de meeste families op de fiets, en kan je er verbazing-wekkend heerlijk vlak fietsen, meanderend tussen de bergen door.  Alles blijkt er keurig verzorgd: van zorgvuldig samengestelde fietsroutes en duidelijke wegbewijzering tot en met de hoffelijkheid van de Zwitsers zelf.

Danube-Family-cyclingIII

Aruba
Een favoriet: zon, zee, muziek en al het goede verenigd met de ongekende ambitie van Aruba om in 2020 het eerste land ter wereld te zijn dat voor 100% ónafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Die ambitie is verwoord in project ‘One Happy Island’ en dat won begin maart 2015 een prestigeuze National Geographic World Legacy Award. Het steunt op drie pijlers. ‘People’: de initiatieven zijn gericht op bescherming van het cultureel en natuurlijk erfgoed, bieden de bevolking vele voordelen en reizigers worden de principes van duurzaam toerisme bijgebracht. Voor wat ‘Planet’ betreft: het gebruik van windmolens wordt gepromoot, een nieuwe luchthaven draait volledig op zonne-energie en een investering van 1 miljard gaat vooral naar eco-toerisme.

beter op reis

Schermafbeelding 2015-06-10 om 13.50.48En lag het schip van wijlen Wubbo Ockels, de Ecolution, niet al in Arubaanse wateren? Hij had zich met zijn team verbonden aan ‘One Happy Island’.

Al met al een bestemming dat hoog op je short list moet staan, wat ons betreft. En als je er dan toch bent, neem dan die nieuwe tram in centrum Oranjestad eens een stukje, dat rijdt soepeltjes op zonne- en windenergie!
Niets missen van onze Healthy tips & tricks?
Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte Of en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *