De duurzaamheid van papiersoorten

Papier

Papier is voor veel ondernemers nog steeds een onmisbaar onderdeel van hun bedrijf. Vaak is het eerste contact met mogelijke nieuwe klanten en leveranciers het uitwisselen van visitekaartjes. Ook in de dagelijkse bedrijfsvoering zal je lang niet altijd toe zijn aan de paperless workplace, of het nu om notitiebriefjes of geprinte verslagen gaat. Neem daarom eens de tijd om na te denken over het soort papier dat je gebruikt. Aan bewust hiermee bezig zijn valt in deze tijd van duurzaam ondernemen niet meer te ontkomen.

Welke soorten papier zijn er

Om je een beetje wegwijs te maken volgt hier een overzicht. Elke soort heeft een andere milieu-impact, waarbij de minst milieuvriendelijke manier als eerste genoemd is.

  • Houtvrij papier. De term houtvrij is nogal misleidend en heeft te maken met de productiemethode. Dit papier is zeker niet houtvrij, het is zelfs de minst duurzame manier om papier te produceren. Toch valt ook hier al iets te halen door gebruik te maken van hout met FSC-keurmerk uit duurzame bossen.
  • Houthoudend papier. Dit is al een iets effectievere productiemethode, waarvoor echter nog steeds bomen gekapt worden. Bovendien is het papier vaak wel van iets mindere kwaliteit.
  • Papier van houtresten. Deze papiersoorten worden gemaakt van restproducten uit de houtverwerkende industrie, waardoor veel minder bomen moeten worden gekapt. De structuur is iets vezelachtiger en niet voor alles geschikt.
  • 100% gerecycled papier. Zoals de naam al zegt. Net als papier van houtresten is dit papier niet automatisch voor drukwerk als visitekaartjes geschikt door de ruwere structuur.

Naast deze keuzes kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor coated of uncoated papier. Hier wordt een laag op het papier aangebracht om het gladder te maken. De laag zelf is misschien niet milieuvriendelijker, maar bij veel opdruk kan het coaten een aardige besparing in inkten opleveren.

Meer informatie

Mocht je meer informatie willen over drukwerk en soorten papier? Op Drukland.nl kun je vrijblijvend meer informatie opvragen over het drukken van allerlei promotiemateriaal.

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *